Politiek

Minister Dekker (VVD) weigert lijst met subdieverstrekkers salafistenmoskeeën te openbaren

29-04-2018 11:44

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) wil de lijst met dubieuze financiers van Nederlandse moskeeën niet bekend maken. Dat zei de bewindsman vanmorgen in het door de staat gesubsidieerde VVD-propaganda-staatstelevisieprogramma WNL Op Zondag van publieke omroep WNL (VVD). “Bepaalde landen hebben die informatie aan ons gegeven. Dat is gegaan via het diplomatieke verkeer. Ook met de afspraak dat die informatie niet zomaar op straat wordt gegooid”, aldus Dekker. “Als je dat gaat doen droogt je bron heel snel op. We kunnen deze landen niet dwingen om deze informatie te geven. Het gaat op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid.”

Deze week onthulden NRC en Nieuwsuur dat een groot aantal Nederlandse moskeeën financiering hebben gekregen van Arabische landen en stichtingen die in verband worden gebracht met terrorisme. Ministeries zijn op de hoogte van de geldstromen van verschillende landen naar de moskeeën, maar die gegeven zijn niet openbaar gemaakt.

Minister Dekker: “Wat ik liever zie is dat maatschappelijke en religieuze instellingen in Nederland zelf veel transparanter worden over de donaties die ze krijgen. Ik ben bezig om te kijken hoe we dat openbaar kunnen maken. Daar heb je wet en regelgeving voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan een verplichting tot het publiceren van de jaarrekening.”

Religieuze instellingen – net als bij politieke partijen – zouden donaties boven een bepaald bedrag openbaar moeten maken. Dekker: “Dat komt er op neer dat maatschappelijke en religieuze organisaties meer openheid moeten geven over de giften die zij ontvangen. En als we dat weten kunnen we gaan kijken hoe het zit en dan kunnen we deze stromen gaan blokkeren.”