Politiek Buitenland

Syrische getuigen tijdens OPCW-persco Den Haag: ‘Er was geen gifgasaanval, geen slachtoffers’

26-04-2018 21:06

De Britse ambassadeur bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft donderdag de briefing die Rusland en Syrië heeft gegeven over de vooronderstellingen van de OPCW ten aanzien van de gifgasaanval op 7 april in de Syrische stad Douma een stunt genoemd. “De algemeen directeur is tegen het Russische besluit deze informatiebijeenkomst te houden. Het Verenigde Koninkrijk zal niet aanwezig zijn, samen met onze bondgenoten”, liet de afgevaardigde Peter Wilson weten.

“De OPCW is geen theater. Ruslands beslissing dat te misbruiken is opnieuw een Russische poging het werk van de OPCW te ondermijnen, en in het bijzonder de onderzoeksmissie die feiten wil verzamelen over de inzet van chemische wapens in Syrië”.

Rusland en de Syrische regering zeggen verscheidene Syrische getuigen naar Den Haag te hebben gehaald die de leugens over Douma zullen ontzenuwen. De OPCW eiste juist dat deze mensen eerst zouden worden ondervraagd door deskundigen die het onderzoek naar de vermeende gifgasaanval uitvoeren.

Op een persconferentie later vertelden de getuigen dat er geen aanval met chemische wapens op Douma zou zijn geweest. Een video gemaakt na de aanval in een ziekenhuis zou nep zijn. Onder de getuigen was een 11-jarige jongen die op de video te herkennen is. De andere getuigen zouden medewerkers van ziekenhuizen in Douma zijn. De slachtoffers op de beelden zouden last hebben van stof en rook veroorzaakt door bombardementen, stelden de Syriërs. Dat heeft het Syrische regime eerder ook gezegd.

De OPCW doet momenteel onderzoek naar de aanval op Douma. In het verleden is al verscheidene malen bewezen dat het Syrische regime gifgas heeft ingezet om de opstandelingen te bestrijden.

Anp