Politiek

Memodebat – Lodewijk Asscher: Dit lijkt op ‘een samenzwering tegen Nederlanders’

25-04-2018 15:22

Het beeld doemt op van ‘een samenzwering tegen Nederlanders’. Dat zei PvdA-leider Lodewijk Asscher aan het begin van het debat over de memo’s inzake de afschaffing van de dividendbelasting. Uit de dinsdag vrijgegeven stukken blijkt dat ambtenaren weinig positieve kanten zagen aan de maatregel.

GroenLinks-leider Jesse Klaver opende het debat en stelde dat het vertrouwen in het kabinet is ‘beschaamd’. Klaver riep de coalitie op het ‘beschaamde vertrouwen’ te herstellen. “Daarvoor zijn antwoorden nodig. Veel antwoorden. Eerlijke antwoorden.”

Klaver trok de bewering van premier Mark Rutte, die heeft gezegd dat hij tot afgelopen vrijdag niets wist van een reeks ambtelijke memo’s, in twijfel. “Blijft de premier daarbij?” Daarbij wees Klaver op een memo die Rutte’s partijgenoot Eric Wiebes tijdens de formatie opstelde, op basis van een aantal van de ambtelijke memo’s.

Ook de andere partijen in de coalitie werden door Klaver bekritiseerd. Voor het idee dat zij akkoord zijn gegaan met de afschaffing van de dividendbelasting, omdat ze er andere dingen voor terugkrijgen, toonde hij weinig begrip. “Werkelijk? Doen argumenten er dan werkelijk niet meer toe?”

Lees ook

Eric Wiebes (VVD) die zei geen weet te hebben van memo’s schreef zélf intern VVD-memo over dividendbelasting