Politiek

Bonusquote: ‘Westerse civilisatie heeft ons discriminatie, oorlogen, klimaatverandering gebracht’

25-04-2018 22:04

“Afrikanen hebben afgeleerd om voor zichzelf te denken. De vragen die jij me nu stelt over de Yoruba-cultuur van voor de kolonisatie stellen Yoruba zelf me ook. Ze hebben geen weet meer van hun eigen identiteit. Ze verwachten antwoorden van het Westen, net als iedereen.

Als zwarte vrouw van Afrikaanse afkomst heb ik veel met discriminatie te maken. Voor ik naar de VS verhuisde, was ik me nooit bewust van mijn zwartheid. Ook het denken in ras is, naast het denken in gender, iets typisch westers.”

Dus wat heeft de zogenaamde westerse civilisatie ons gebracht? Discriminatie, maar ook oorlogen en klimaatverandering.

De westerse overheersing duurt nu vijfhonderd jaar en we gaan er allemaal dood aan.”

 

U dacht misschien: wéér een drammende Afrikaanse die een slachtofferrol komt spelen, want ja, gepubliceerd in Trouw, dan weet je het wel. Toch niet. De Nigeriaanse sociologe Oyèrónké Oyěwùmí heeft nogal een punt: het Westen moet stoppen zichzelf te zien als maat voor alles en alles wat niet westers is te beoordelen door een westerse bril.

Kortom: stop de blanke betutteling en accepteer dat Afrikanen hun eigen boontjes wel kunnen doppen. Het zou zomaar eens kunnen dat ook de niet-westerse samenleving recht heeft op zelfstandig bestaan.