Opinie

1984’isering EU krijgt vorm: Brussel wil ‘gedragscode’ tegen ‘nepnieuws’

25-04-2018 11:30

Doodeng Brussel is weer een stukje doodenger: de Europese Commissie wil een ‘gedragscode’ voor social media, en als het even kan alle media (en als het even kan alle burgers), om zo ‘nepnieuws’ te bestrijden. Want onwelgevallig nieuws nepnieuws ‘ondermijnt de democratie’. Dit blijkt uit het pakket van aanbevelingen waarmee de EC donderdag op de proppen zal komen, zo meldt de NOS.

Het gaat in Brussel bij ‘nepnieuws’ overigens ook om nieuws ‘dat is bedoeld om mensen of de samenleving te schaden’, dus u zult begrijpen dat behalve suikerzoete rozebellenmedia als De Correspondent en VICE (lol) vrijwel geen enkel platform zich aan de gedragscode houdt en er vooral op uit lijkt te zijn om die zo geweldig functionerende, paradijselijke, superdemocratische heilstaat Europese Unie in het algemeen en onschuldige moslims en vluchtelingen in het bijzonder te beschadigen.

Nee, wat dat betreft: ‘Niets doen is geen optie’, uit de geschiedenis weten we immers dat elke heilstaat staat of valt met degelijk gekleurde eenzijdige verslaggeving waarin het belangrijkste wordt weggehouden en verbloemd. ‘Constructief’ en ‘positief’ nieuws zeg maar. Vandaar ook dat de Nederlandse regering liever niet had gezien dat de financiering van salafistische moskeeën door golfstaten in de openbaarheid was gekomen. Met een flinke gedragscode leren media voortaan wel af om zulke ‘schadelijke’ (aldus minister Blok zelf) informatie naar buiten te brengen.

‘Vrijwillig’

De gedragscode wordt ‘vrijwillig’, maar gezien de tirannieke gretigheid waarmee sommige Europese landen reeds staan te trappelen om op BNNVARA’eske wijze media te schandpalen die, zonder te zijn veroordeeld, worden verdacht van ‘nepnieuwsverspreiding’ (lees: de verkeerde mening hebben) kan het straks zomaar zijn dat media die zich niet houden aan deze ‘vrijwillige gedragscode’ op den duur kunnen fluiten naar adverteerders, goede noteringen in Google, medewerking van Twitter en Facebook of gewoon totaal worden genegeerd omdat ze aanhoudend zijn zwartgemaakt en aan de schandpaal zijn genageld door ‘factcheckers’ van bijvoorbeeld de Volkskrant waar ze over de feiten van anderen alles weten te checken maar waar ze zelf niet eens in staat zijn een wetenschappelijk artikel over de risico’s van alcohol te lezen.

Ook moet er een internationaal netwerk van ‘factcheckers’ komen (het ‘factchecknetwerk’ van het ruim gesubsidieerde EU vs. Disinfo was immers ook al zo’n doorslaand succes) en is het uiteindelijke doel dat duidelijk wordt waar nieuws vandaan komt en wie er voor betaalt. Want als de Russische overheid voor nieuws betaalt (RT) dan is dat automatisch ‘propaganda’, maar als de Nederlandse overheid voor nieuws betaalt (NPO) dan is dat automatisch ‘kwaliteitsjournalistiek’.

Gedachtenpolitie

De Europese Commissie vindt het erg belangrijk dat er een ‘gedragscode’ komt want al dat vrije journalistieke gedrag en dat vrije uiten van meningen is fout gedrag en moet worden afgeleerd ‘er wordt op grote schaal misleidt’. Hiervoor zijn overigens nog altijd nul voorbeelden, maar het zou heel goed kunnen dat de Europese Commissie daarbij bijvoorbeeld denkt aan leden van de Raad van Europa die in ruil voor steekpenningen wegkijken bij mensenrechtenschendingen of bijvoorbeeld de democratische benoeming van nu ineens EU-topman Martin Selmayr.

Het is niet bekend of er straks ook een gedragscodepolitie komt om de boel te handhaven en of alleen een gedragscode voor media wel afdoende is: uiteindelijk gaat het er toch om dat mensen worden ‘op grote schaal worden misleid’ en dus de ‘verkeerde’ dingen gaan denken. Een Europese gedachtenpolitie, zoals die nu al actief is op twitter en facebook, ligt dan ook voor de hand. Burgers die de verkeerde dingen denken, dat is alleen maar schadelijk voor mensen en de samenleving. Ook dát hebben we geleerd van de geschiedenis.

 

(Dit artikel is niet goedgekeurd door de Europese Cultuurkamer, het kan dus zijn dat u wordt misleid op grote schaal en er zelfstandig dingen over gaat denken die schadelijk kunnen zijn voor mens en samenleving. Gaarne lezen op eigen risico.)