Politiek

Oppositie belooft Mark Rutte: debat over #Memogate zal vooral over zijn geloofwaardigheid gaan

24-04-2018 14:43

Grimmige taferelen bij het Vragenuur dinsdagmiddag. Minister-president Mark Rutte werd onder leiding van PvdA-leider Lodewijk Asscher ondervraagd over de affaire rondom de documenten over het afschaffen van de dividendbelasting. De inleidende beschietingen – later deze week volgt een volwaardig debat over de kwestie – gingen vooral over de geloofwaardigheid van de premier die de afgelopen tijd verschillende verklaringen over het bestaan van de stukken heeft gegeven.

Lees ook – Mark Rutte: We maken memo’s over dividendbelasting openbaar

Zo vroeg Asscher zich af of Rutte een ‘pathologische niet-weter’ is. “Wees eerlijk”, voegde de sociaal-democraat de premier toe. Het gaat er volgens Asscher om ‘hoe het kabinet omgaat met deze Kamer’.

PVV-leider Geert Wilders heeft inmiddels de interesse in de memo’s verloren. Hij vindt dat de maatregel – 1,4 miljard euro lastenverlichting voor aandeelhouders – sowieso van tafel moet. Maar belangrijker: “Deze premier heeft iedere geloofwaardigheid verloren.”

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver waarschuwde Rutte dat het komende debat vooral om de rol van de minister-president zal draaien: “Het gaat niet om memo’s maar om de vraag of mensen hun premier nog kunnen vertrouwen.”

Rutte blijft erbij dat hij zich het bestaan van ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering van bedrijven aan aandeelhouders niet herinnerde. “Had ik het kunnen weten? Ja, mogelijk wel. Maar ik wist het niet.”

De Tweede Kamer beslist later dinsdag wanneer het debat precies zal plaatsvinden. Het is vooralsnog wachten op de memo’s. Rutte schiep daar tijdens het Vragenuur al verwarring over: meermaals zei hij dat de stukken vandaag naar de Tweede Kamer worden gestuurd om daarna twee keer te zeggen dat dat morgen wordt.

Lees ook

Dossier Dividendbelasting

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens