TPOok!

 
avatar
   
Opinie

In 2016 publiceerde Duitse courant bijna zelfde verhaal over Facebook als vandaag Volkskrant

Gevolg in Duitsland: strenge Facebook-censuurwetten, gevolg in Nederland mag u nu zelf raden

Scoopje van de Volkskrant (door Tom Kreling en Huib Modderkolk): ze hebben iemand gevonden die in Berlijn maanden lang werkzaam is geweest als moderator van de Nederlandse Facebook-afdeling. Uit zijn verhaal blijkt dat moderator zijn voor Facebook een gruwelijke baan is die alleen is vol te houden met heel veel drank en drugs, en dat ook nog een zwaar onderbetaald. Reden: een oneindige stortvloed van haat, gruwelijke beelden, martelingen, kindermisbruik, hectoliters bloed en eigenlijk alles wat geen enkel mens langdurig onder ogen kan krijgen zonder te veranderen in een emotioneel wrak. Met als resultaat dat de meeste Facebook-moderators na een aantal maanden zijn veranderd in een emotioneel wrak. Altijd mooi, zo’n ‘sociale beweging’ als Facebook die ‘mensen dichter bij elkaar brengt’. Right.

Het hele Volkskrant-verhaal staat hier, te lezen via Blendle, de samenvatting en het nieuwsbericht staan hier.

Opvallend is hoe de msm er gelijk een paniekzaaiend artikel over ‘Nederland koploper in haat’ van maken, terwijl het echte nieuws zou moeten zijn dat het moderatiebeleid van Facebook eigenlijk geen serieus te handhaven beleid is, beslist niet deugt, en dat die ‘sociale beweging’ die ‘mensen bij elkaar brengt’ vooral een platform is voor de onuitroeibare gruwelijke ziekte die ‘mens’ heet, dat Kwaad met zoveel gezichten.

European Press Prize

De scoop is, volgens de Volkskrant zelf, dat iemand die werkzaam was bij Facebook eindelijk uit de school is geklapt en dat eindelijk iemand wilde vertellen over het moderatiebeleid en hoe dat in de praktijk wordt gebracht, ondanks de geheimhoudingsovereenkomsten die alle Facebook-medewerkers hebben moeten tekenen.

Maar het verhaal van deze ex-Facebook-medewerker uit Berlijn lijkt wel heel erg veel op het verhaal van een andere ex-facebook-medewerker, die ook werkzaam was in Berlijn, die zijn verhaal alweer bijna anderhalf jaar geleden(!) deed in de Süddeutsche Zeitung (SZ). De SZ sprak met nog veel meer moderators en ex-moderators en zij vertelden hetzelfde verhaal: moderator zijn is ondraaglijk leed moeten aanzien, onderbetaald worden, en langzaam aan veranderen in een emotioneel wrak. Voor deze scoop wonnen SZ en de journalisten die het brachten de 2018 European Press Prize (hele verhaal staat ook gratis online, in het Engels, op de website van de European Press Prize).

Facebook-censuurwetten

Het ontluisterende, en ronduit schokkende, verhaal in de SZ werd gepubliceerd in december 2016. Bijna exact één jaar later werd in Duitsland de beruchte Facebook-censuurwet van kracht waardoor Facebook wordt gedwongen, op straffe van miljoenenboetes, binnen 24 uur alle ‘haatzaaiende’ berichten te verwijderen. Het gevolg: massale censuur en een serieuze Facebook-meningen- en gedachtenpolitie in de praktijk. 1984 is real, 1984 starts on Facebook. (Overigens geldt voor Twitter in Duitsland dezelfde censuurwet.)

Wie deze scoop uit de SZ naast de scoop uit de Volkskrant legt zal kunnen concluderen dat de verhalen nogal opvallend gelijk zijn aan elkaar (dat zal overigens toeval zijn). Het zal de lezer echter ook weinig moeite kosten om te concluderen dat dit soort verhalen in Duitsland er onmiskenbaar voor hebben gezorgd dat de totalitaire vrije meningenhaters in de Duitse regering hun censuurwetten makkelijker hebben kunnen doordrukken.

Orwelliaans censuursysteem

Huiskamervraag: welk land, na Duitsland, heeft de meeste totalitaire vrije meningenhaters in het parlement denkt u? Precies, Nederland! Het kan nooit lang duren voordat de eerste CDA’ers, PvdA’ers, ChristenUniërs, SGP’ers, GroenLinksers en D66’ers dankzij deze Volkskrant-scoop toch maar voorzichtig eens zullen proberen te opperen dat al die haat en xenofobie en het racisme op Facebook maar eens flink de kop moet worden ingedrukt. In Duitsland is het immers ook gelukt, dus waarom zou Nederland achter moeten blijven? De verhalen van (ex-) moderators tonen immers aan: het is een tsunami van haat die elke dag Facebook overspoelt.

Trouwens, waarom zou de rest van de EU dan eigenlijk nog achter moeten blijven? De EU is immers al jaren bezig met het opbouwen van een prachtig Orwelliaans censuursysteem, uiteraard alleen maar om al die lieve EU-burgers te beschermen tegen ‘haat, xenofobie, racisme en extremisme’ (tenzij het islamitische georiënteerde haat is, want dat is ‘vrijheid van godsdienst’), dus beslist niet, heus niet, is allemaal hysterie, om die, vooral online, zo prachtig bloeiende vrije mening aan banden te leggen. Bovendien: het is toch vooral allemaal ‘Russisch nepnieuws’ en ‘desinformatie’, nietwaar? Vraag het anders maar aan het door de Europese belastingbetalers gesubsidieerde EU vs Disinfo…

Moralistische EU-censuuragenda

Leest u beide artikelen in de SZ en de Volkskrant nog maar eens aandachtig, besef hoe dit soort msm-nieuwsartikelen net zo naadloos passen in de moralistische EU-censuuragenda als de msm-paniekzaaierij over ‘Russisch nepnieuws’ en tel vervolgens de dagen af dat het Duitse buurland Nederland nog wél censuurvrij is.

Natuurlijk, die censuur geldt straks ‘alleen maar op Facebook’. En op Twitter. En hee, toevallig ook op Google waardoor de websites met onwelgevallige meningen welgevallig minder voorkomen in de zoekresultaten. Maar we hebben de gelijkgeschakelde pro-EU main stream media, de papieren kwaliteitscouranten (als het papier niet op is, lol) en de NPO toch nog? Nou dan!

Dus zwaait u even naar 2018? 1984 wordt straks het nieuwe jaar. Voorgoed.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.