TPOok!

 
avatar
   
Politiek

TBS voor terreurverdachte die aanslag wilde plegen op Hans Teeuwen en Mark Rutte

Was in eerste instantie veroordeeld tot enkelband en begeleid wonen

Terreurverdachte Hasan A. (24) uit Eindhoven komt niet op vrije voeten maar moet toch naar een tbs-kliniek. Het gerechtshof in Den Haag legde hem woensdag 2,5 jaar cel op en tbs met dwangverpleging, wegens het voorbereiden van een aanslag.

A. had ook van de rechtbank al 2,5 jaar cel en een tbs-maatregel opgelegd gekregen, maar die hield in dat hij begeleid ging wonen en een enkelband om zou krijgen. Hij had in hoger beroep geprobeerd daar van af te komen.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde hem juist in een tbs-kliniek hebben, omdat er een groot gevaar zou uitgaan van A. als hij niet zou worden behandeld. Het hof ging daar in mee en achtte begeleid wonen ook niet voldoende. Als A. wel zijn zin had gekregen, zou hij deze maand vrijgekomen zijn, omdat zijn celstraf erop zit.

De Eindhovenaar was geradicaliseerd en werd in augustus 2016 aangehouden nadat hij met een bivakmuts in zijn auto had rondgereden in zijn woonplaats. Hij werd veroordeeld, omdat hij informatie verzamelde om aanslagen te kunnen plegen en een stroomstootwapen in zijn bezit had. A. richtte zich vooral op de luchtmachtbases Leeuwarden en Volkel en had het gemunt op een luchtmachtgeneraal, op premier Mark Rutte en cabaretier Hans Teeuwen.

Volgens A. bleef het bij gedachten en had hij geen kwade bedoelingen. Hij verklaarde dat hij was gehersenspoeld, maar nu hij meer wist over de islam, begreep hij dat Islamitische Staat niet strookte met zijn geloof. Maar volgens het OM had hij wel degelijk de intentie een aanslag te plegen.

De verdachte heeft een autismestoornis en een beperkte intelligentie.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.