Politiek

Overzicht: twee jaar dood en verderf in Nobelprijs voor de Vrede winnende EU

07-04-2018 20:04

In het Duitse Münster reed een man met een bestelbusje zaterdag in op meerdere mensen die op een terras zaten in de binnenstad. Zeker drie mensen kwamen om het leven, dertig mensen raakten gewond. Hieronder een overzicht van aanslagen in de afgelopen twee jaar.

NICE 2016: Midden in de zomer 2016, op 14 juli, rijdt een vrachtwagen in op mensen op de Promenade des Anglais. Zeker 84 mensen komen om en er vallen tientallen gewonden.

BERLIJN 2016: Op 19 december rijdt een vrachtwagen in op een kerstmarkt. Er vallen twaalf doden en 48 gewonden.

LONDEN 2017: Op de eerste verjaardag van de bloedige aanslagen in Brussel in 2016 – op 22 maart – rijdt een 52-jarige Brit met een grote auto in op voetgangers op een brug over de Theems vlakbij het Britse parlementsgebouw. Daar ramt hij vervolgens een hek en steekt een agent dood. Hij doodt in totaal vijf mensen, voordat hij zelf wordt doodgeschoten. Ruim veertig mensen raken gewond.

STOCKHOLM 2017: Een 39-jarige Oezbeek die sympathiseert met extremisten zoals die van IS, rijdt op 7 april in een drukke winkelstraat in Stockholm met een gestolen vrachtauto op mensen in. De truck komt tot stilstand in de pui van een winkel. Bij de aanslag vallen vijf doden en circa vijftien gewonden.

LONDEN 2017: De Britse hoofdstad is ook op 3 juni weer het toneel van een aanslag. Drie mannen rijden in op mensen op de London Bridge. Daarna vallen ze mensen aan met messen op de Borough Market. Zeven mensen komen om en tientallen raken gewond.

LONDEN 2017: Twee weken later rijdt een busje in op moskeegangers in de wijk Finsbury. Een persoon komt om en er vallen tien gewonden.

PARIJS 2017: Zes militairen raken op 9 augustus gewond doordat een man met een auto op ze inrijdt in de Parijse gemeente Levallois-Perret.

BARCELONA 2017: Een bestelwagen rijdt 17 augustus in op een menigte in het centrum van Barcelona, waardoor dertien mensen om het leven komen.

TRÈBES 2018: Een schutter doodt op 23 maart drie mensen in het zuidwesten van Frankrijk in een supermarkt. Veiligheidstroepen bestormen het gebouw en doden hem.

MÜNSTER 2018: Een man rijdt 7 april in een bestelbusje in op een groep mensen die op een terras in het oude stadscentrum van Münster in Duitsland zitten. Zeker drie mensen worden gedood. De dader schiet zichzelf dood in het voertuig.

Anp