Politiek

Oppositie zet vraagtekens bij uitzetten Russen

26-03-2018 19:17

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn er nog niet van overtuigd dat Rusland de strafmaatregelen heeft verdiend die Nederland en andere Europese landen hebben getroffen. Regeringspartijen reageren wel instemmend.

De SP stipt aan dat Nederland zelf geen bewijs heeft dat Rusland de hand had in de moordaanslag op dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury, maar de verdenkingen van de Britten op hun gezag overneemt. “Eerder kon minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken de schuldvraag niet beantwoorden”, brengt Kamerlid Sadet Karabulut in herinnering. “Heeft Nederland nu wel informatie? Ik ben er erg benieuwd naar!”

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet verkeerde prioriteiten stelt:

Wilders bracht begin deze maand een bezoek aan Moskou om tegenwicht te bieden aan ‘de hysterische russofobie’ die in Nederland zou heersen.

Regeringspartijen CDA en VVD vinden het juist goed dat Europese landen de druk op Rusland opvoeren. VVD-Kamerlid Bente Becker bespeurt ‘Russische vingerafdrukken’ en hoopt juist door de sancties Rusland zover te krijgen mee te werken aan onderzoek dat ‘de waarheid boven tafel’ moet brengen.

Haar CDA-collega Martijn van Helvert denkt dat het voor het oplossen van conflicten met Rusland nodig is dat ‘we onze eigen grenzen aangeven’. Maar het kabinet is dan weer niet erg consequent, vindt Van Helvert. “Ik begrijp niet dat Blok bij dit incident onze grens wél goed aangeeft, terwijl we bij de illegale oorlog van de Turkse president Erdogan in het Noord-Syrische Afrin dat níet doen.”

ANP