Politiek

Jesse Klaver (GroenLinks) dreigde Rutger Groot Wassink (GroenLinks) te slopen vanwege deelname antiracisme demonstratie

19-03-2018 15:09

Nog even over die antiracisme demonstratie in Amsterdam zondag. Zoals u weet was er gedoe over welke partijen daar aan deelnamen. PvdA en SP trokken zich terug (al kwamen SP-Kamerleden toch opdagen, tegenslag voor Lilian Marijnissen) maar GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink was van meet af aan duidelijk: deze jongen gaat demonstreren. Uit een reconstructie van het Parool blijkt echter dat Jesse Klaver de hele exercitie maar niets vond. Klaver dreigde zelfs Groot Wassink in het openbaar te zullen afvallen. Bovendien dreigde de partij GroenLinks Amsterdam niet te ondersteunen tijdens de campagne. Uiteindelijk was het oud-partijleider en Kamerlid Bram van Ojik (Groot Wassink was in een ver verleden zijn woordvoerder) die een compromis wist te bereiken: Groot Wassink zou niet het manifest van Comité 21 maart ondertekenen maar wel mee lopen met de overige demonstranten.

 

“In de laatste week van januari is volgens ingewijden via drie pogingen geprobeerd Groot Wassink op andere gedachten te brengen.

De eerste keer toog campagneleider Wijnand Duyvendak naar Amsterdam om Groot Wassink in opdracht van de partijleiding om te praten. Duyvendak zag zich echter geconfronteerd met een onverzettelijke Groot Wassink, en de rest van de fractie die zich achter hun lijsttrekker hadden geschaard.

Een dag later werd de druk verder opgevoerd. Dit keer door medewerkers van Jesse Klaver, die dreigden dat de partijleider naar de Haagse pers zou stappen om Groot Wassink af te vallen.

Ook kreeg Groot Wassink volgens een bron te verstaan dat de afdeling Amsterdam tijdens de campagne verstoken zou blijven van steun van de landelijke partij. Groot Wassink werd woedend en eiste een onderhoud met de partijtop.

Pas bij de derde poging onder leiding van partijprominent Bram van Ojik – die Groot Wassink goed kent – en in aanwezigheid van het hoofdbestuur van GroenLinks, werd een compromis uitgewerkt.

Groot Wassink stemde ermee in het manifest van het organiserend comité niet te ondertekenen vanwege de gevoeligheden, maar dwong af dat hij wel mocht meelopen.”

 

Gezellige partij dat GroenLinks.

Lees ook

Chris Aalberts – Wat vinden GroenLinks en SP van racisme? Niemand begrijpt het nog

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens