Politiek

Openbaar Ministerie onderzoekt aangiften tegen Alexander Pechtold (D66) vanwege schenking appartement

14-03-2018 17:06

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft meerdere aangiften tegen D66-leider Alexander Pechtold in behandeling vanwege een appartement dat hij cadeau kreeg. Dat laat het OM woensdag weten na vragen van ThePostOnline. Pechtold kwam in december vorig jaar in opspraak toen bleek dat hij in het Geschenkenregister van de Tweede Kamer geen melding had gemaakt van een appartement in Scheveningen dat hij had gekregen van een Canadese oud-diplomaat. Later rezen vragen over de fiscale aspecten van de deal. Het OM ontvangt nog steeds aangiften over de kwestie maar wil ‘in dit stadium’ geen uitspraak doen over de aantallen. Eind februari verscheen op internet een oproep om aangifte tegen Pechtold, zijn notaris en taxateur te doen van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrift en meerdere keren een opzettelijk onjuiste aangifte van overdrachtsbelasting.

OM-woordvoerder Hans-Robert Scheperkeuter tegen TPO:

 

“We hebben aangiften binnengekregen en ze komen nog steeds binnen. Over aantallen doen we in dit stadium geen uitspraken.  Het OM onderzoekt de aangiften.”

 

De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen toen nieuws- en opinieweblog Geenstijl over de affaire berichtte. Pechtold stelde vervolgens tegenover TPO dat het ging om een privékwestie. Begin januari werden de eerste vraagtekens gezet bij de fiscale aspecten van de schenkingsconstructie.

Pechtold kreeg het appartement van de Canadese oud-diplomaat Serge Marcoux, die sinds vele jaren met Pechtold bevriend is. Pechtold kent Marcoux al tientallen jaren, uit de tijd dat de D66-politicus, toen student, als chauffeur werkte voor de diplomaat. Pechtold woont in Wageningen, vandaar dat de aangiften bij het Openbaar Ministerie Oost-Nederland terechtkomen.

Lees ook

Tweede Kamer gaat geen onderzoek doen naar schenking-affaire Alexander Pechtold (D66)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens