TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Europarlement wil onderzoek naar opzienbarende ‘superpromotie’ van partijgenoot Juncker

Benoeming Martin Selmayr 'ondermijnt het vertrouwen van de burger'

Met vriendjespolitiek en schimmige promoties speelt de Europese Commissie eurosceptici in de kaart. Het dagelijks EU-bestuur gedraagt zich arrogant en behandelt EU-parlementariërs als kinderen. Dat was de strekking van een debat in het Europees Parlement over de benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de commissie. “U ondermijnt het vertrouwen van de burger”, zei europarlementarier Sophie in ’t Veld (D66).

Het parlement wil een grondig eigen onderzoek naar de opzienbarende promotie van Selmayr. Dit parlementaire onderzoek komt dan bovenop een al lopend onderzoek.

Superpromotie

Het parlement vroeg commissaris Günther Oettinger (Personeelszaken) opheldering over de ‘superpromotie’ van de kabinetschef en partijgenoot van voorzittter Jean-Claude Juncker. Hij werd in februari naar de hoogste ambtelijke post gekatapulteerd op de dag dat bekend werd dat de Nederlander Alexander Italianer die plek op 1 maart verliet.

Agnes Jongerius (PvdA) zei zich te “schamen voor het Europa van de achterkamertjes.” Volgens Peter van Dalen (ChristenUnie) is Selmayr nu ‘aangebrand Brussels lof.’ “Dat is niet te verteren.”

Dennis de Jong (SP) zei ‘stap voor stap’ te willen weten hoe de aanstelling is verlopen. Er komt een onderzoek van de commissie begrotingscontrole, waar hij lid van is. Ook de Europese Ombudsman buigt zich over de affaire.

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.