Politiek

ING moet uitleg komen geven in de Tweede Kamer over salarisverhoging topman

08-03-2018 12:18

Na een salarisverhoging voor de topman van ING roept de Tweede Kamer de top van het bedrijf op het matje. President-commissaris Jeroen van der Veer moet op een hoorzitting tekst en uitleg komen geven. D66-Kamerlid Jan Paternotte kreeg een meerderheid van de Kamer achter zijn voorstel, meldde hij donderdag. Hij vindt de salarisverhoging een bizar besluit en wil dat de top de stap uitlegt. ING Bank verhoogt het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met meer dan de helft, tot ruim 3 miljoen euro.

ING wacht de uitnodiging van de Tweede Kamer af, zei een woordvoerder desgevraagd. Of Van der Veer er gehoor aan zal geven, kon hij nog niet zeggen. In het verleden was de top van de bank doorgaans wel bereid vragen van volksvertegenwoordigers te komen beantwoorden.

‘Kamikaze-actie van de ING-top’

Coalitiepartij CDA noemt de salarisverhoging een kamikaze-actie van de ING-top. “Herstel van vertrouwen in bankensector loopt vandaag weer een flinke deuk op. Moreel niet te verdedigen. Geloofwaardigheid in het geding”, aldus Kamerlid Erik Ronnes. En volgens Eppo Bruins van de kleinste regeringspartij ChristenUnie mist de bankensector nog steeds gevoel voor ‘maatschappelijke betamelijkheid’.

Grootste oppositiepartij PVV noemt de salarisverhoging schandelijk. “Terwijl de topmannen vrolijk doorgraaien – 50 procent erbij – moet de gewone man het met een kruimel doen”, aldus PVV-leider Geert Wilders.

‘Bonusregels omzeild’

GroenLinks vindt dat de stap getuigt van stuitende arrogantie. In wat voor universum leeft de top van ING, vraagt fractieleider Jesse Klaver zich af. Bovendien lijkt het erop dat bonusregels worden omzeild, zegt Kamerlid Bart Snels. Hij wil een debat met de minister van FinanciĆ«n. Ook de SP is niet te spreken over de salarisverhoging, kort na een recent massaontslag. “Hopen op begrip? Ik dacht het niet! Aanpakken”, vindt fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

De kleinere linkse oppositiepartij PvdA vindt het stuitend dat de ING-top ‘zichzelf verrijkt’ en medewerkers ‘afscheept’ met 1,7 procent loonsverhoging. Volgens fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft de financiĆ«le sector helemaal niets geleerd van de crisis.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens