Politiek

Sylvana Simons’ Bij1 doet niet mee aan ‘Amsterdam Joods Akkoord’

06-03-2018 18:45

Na recente incidenten in Amsterdam rond een Joods restaurant krijgt de Joodse gemeenschap steun van politieke partijen. De partijen, die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, conformeren zich aan het zogenoemde Amsterdam Joods Akkoord. In dit akkoord staat onder meer hoe zal worden opgetreden bij antisemitische incidenten. Ook is het volgens het akkoord van belang dat de Joodse geschiedenis van Amsterdam op alle scholen onderwezen wordt.

Update – De Partij voor de Dieren laat aan TPO weten het akkoord te ondertekenen, DENK stelt te laat op de hoogte te zijn gesteld.

Volgens voorzitter David Brilleslijper van de Joodse Gemeente Amsterdam hebben niet alle partijen gereageerd en zijn niet alle partijen erbij betrokken. “Van de partijen die meer landelijk actief zijn hebben de Partij voor de Dieren en DENK niet gereageerd en heeft Bij1 gemeld niet mee te doen.”

Het Amsterdam Joods Akkoord is een initiatief van politieke partijen in Amsterdam nadat de Joodse Gemeente Amsterdam met het idee was gekomen. “In totaal elf partijen hebben gezegd dat ze dat ze zich de komende vier jaar aan de afspraken zullen houden”, aldus een woordvoerder. “Ze geven hiermee aan dat de Joden als gemeenschap op het gemeentebestuur kunnen rekenen en dat ze de Joodse geschiedenis van Amsterdam koesteren.”

In Amsterdam doen in totaal 28 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De politieke partijen onderteken het akkoord dinsdagavond. Volgens de Joodse Gemeente is het voor het eerst dat een gemeente een dergelijk akkoord krijgt.

Lees ook

Hanna Luden – Burgemeester en premier, treed alsjeblieft harder op tegen antisemitische misdrijven in onze ‘lieve stad’ Amsterdam

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens