Politiek

Ollongren negeert wens Tweede Kamer om EUvsDisinfo op te doeken

06-03-2018 11:58

Het kabinet wil het omstreden anti-nepnieuwsbureau van de Europese Commissie behouden. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken trotseert daarmee de wens van de Tweede Kamer, die vindt dat ze in Brussel de opheffing van EUvsDisinfo moet bepleiten.

Lees ook: Nederlaag voor Kajsa Ollongren (D66): Kamermeerderheid wil af van EU nepnieuwsclub

EUvsDisinfo heeft als taak de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegen te gaan en publiceerde een lijst met voorbeelden daarvan. De dienst raakte in opspraak omdat het Nederlandse media ten onrechte brandmerkte als verspreiders van nepnieuws. EUvsDisinfo ‘schiet zijn doel voorbij’ en ‘bemoeit zich met de vrije pers in Nederland’, vindt een Kamermeerderheid, regeringspartij VVD inbegrepen.

GeenStijl, ThePostOnline en de Persgroep krijgen bijval van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. De mediabedrijven hebben een kort geding aangespannen tegen de EU. Volgens het Genootschap werpt de EU zich op als arbiter van de waarheid en dat is in een democratische samenleving niet aan de overheid.

Versterken

Ollongren vindt wel dat EUvsDisinfo voortaan anders te werk moet gaan. De makers moeten desinformatie ontmaskeren “zonder verder uitspraken te doen over de intenties van de bron” en “zonder de onafhankelijke media te controleren of te veroordelen”. De minister wil dat de Europese Unie de dienst waartoe EUvsDisinfo behoort, de zogeheten East StratCom Task Force, juist versterkt.

Op steun van andere EU-lidstaten voor opheffing hoeft de Kamer in ieder geval niet te rekenen, waarschuwt Ollongren.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens