Politiek Buitenland

Ex-president Zuid-Korea verhoord om corruptie

06-03-2018 10:11

Aanklagers in Zuid-Korea hebben oud-president Lee Myung-bak (76) opgeroepen voor verhoor. Hij wordt verdacht van corruptie. Een hoge aanklager zei tegen journalisten dat het openbaar ministerie Lee ervan verdenkt dat hij als president smeergeld heeft aangenomen van politici en zakenlui.

In het kader van het onderzoek zijn invallen gedaan in huizen en kantoren van de oud-president en diens familie. Ook zijn medewerkers en familieleden van Lee ondervraagd. Kantoren van Samsung Electronics zijn eveneens doorzocht. Samsung zou financiĆ«le steun hebben gegeven aan een bedrijf van Lee’s familie dat auto-onderdelen maakt.

Lee’s opvolger ook vervolgd

Lee was president van Zuid-Korea van 2008 tot 2013. Hij ontkent alle beschuldigingen en noemt het onderzoek politiek gemotiveerd. Op 14 maart moet hij zich tegenover de aanklagers verantwoorden.

Lee’s opvolger Park Geun-hye staat momenteel terecht wegens machtsmisbruik, omkoping en het lekken van staatsgeheimen. Aanklagers eisten vorige maand een gevangenisstraf van 30 jaar tegen haar en een boete van 90 miljoen euro.

(ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens