Politiek

GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee al jaren op de hoogte van seksschandaal Oxfam

01-03-2018 19:09

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee was als directielid van Oxfam Novib in algemene zin op de hoogte van het ernstige wangedrag van Britse medewerkers. In een interview met RTL Nieuws zegt hij nu te betreuren dat hij niet doorvroeg naar de ernst van het wangedrag. ,,Ik betreur het dat ik destijds niet meer heb doorgevraagd. Aan de slachtoffers bied ik persoonlijk mijn excuses aan.”

Van der Lee was tot vorig jaar campagnedirecteur en bestuurslid van Oxfam Novib Nederland. Hij vindt achteraf dat die organisatie de misstanden direct naar buiten had moeten brengen toen die in 2012 bekend werden. “We hadden dit als organisatie beter moeten doen. En omdat ik directielid was, ben ik daarvoor medeverantwoordelijk”

Onlangs werd bekend dat Britse werknemers van Oxfam zich in 2011 schuldig hebben gemaakt aan wangedrag in Haïti. The Times had eerder bericht over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010 op dat eiland. De Britse adjunct-directeur stapte naar aanleiding daarvan op.

Lees ook

CDA wil debat met Sigrid Kaag (D66) over Oxfam-misbruik en belastinggeld