Politiek

CDA wil debat met Sigrid Kaag (D66) over Oxfam-misbruik en belastinggeld

28-02-2018 00:04

CDA Kamerlid Anne Kuik wil een debat met interim-minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) over het seksschandaal bij Oxfam. Kaag stuurde eerder op de dag een brief aan de Tweede Kamer waarin ze zei dat kabinet en Algemene Rekenkamer sinds woensdag 18 april 2012 op de hoogte waren van een intern rapport over de misdragingen van medewerkers van de organisatie op Haïti. In het rapport van de Algemene Rekenkamer over de ‘Eindverantwoording van de hulpgelden 2010-2014 voor Haïti’ dat op donderdag 31 maart 2016 naar de Tweede Kamer werd gestuurd valt daar echter niets over te lezen. Ook geeft Kaag toe dat er Nederlands belastinggeld is gegaan naar de organisatie verantwoordelijk voor de seksfeesten.

Kaag schrijft in diezelfde brief dat ook Nederlands belastinggeld naar de organisatie op Haïti is gestroomd. onduidelijk is hoeveel omdat het gaat om een mix van donateurs en belastinggeld:

 

“Ja, er is Nederlands belastinggeld besteed bij de activiteiten van Oxfam Great Britain (GB) in Haïti. Oxfam Novib heeft 15 miljoen euro ontvangen van de Samenwerkende Hulp Organisaties-actie ‘Help slachtoffers aardbeving Haïti’. De totale opbrengst van deze actie was 111 miljoen euro , waarvan 41,7 miljoen euro door de Nederlandse overheid werd bijgedragen. Van de 15 miljoen euro  is 8,3 miljoen euro besteed via Oxfam GB, waarvan 5,2 miljoen euro aan noodhulp in 2010 en 1,6 miljoen euro in 2011 en 1,4 miljoen euro aan wederopbouw.”

 

Kaag heeft Nederlandse hulporganisaties die haar ministerie financiert gevraagd hoe ze seksuele wantoestanden aanpakken en voorkomen en of schuldigen worden vervolgd. Ze gaat begin maart met hen in gesprek.

Lees ook

Video – Matthijs van Nieuwkerk (VARA) maakt korte metten met Dolf Jansen (VARA/Oxfam Novib)

VVD gaat in tegen Kajsa Ollongren (D66): EU vs Disinfo niet versterken maar opheffen