Politiek

Leider AKP Nederland (UETD) betuigt steun aan NIDA Rotterdam

26-02-2018 13:04

Met update – De Union of European Turkish Democrats (UETD) in Nederland, de Nederlandse tak van de Turkse regeringspartij AKP, heeft haar steun betuigd aan de verkiezingscampagne van NIDA Rotterdam. Dat blijkt uit een verslag op de Turkse website Platform. Volgens het ongedateerde bericht van Platform-verslaggever Furkan Turgut nam de Nederlandse UETD-voorman Turan Atmaca het woord tijdens een NIDA-bijeenkomst in het Rotterdamse restaurant Iskander.

In een reactie op Twitter zegt NIDA-leider Nourdin el Ouali dat Atmaca op 16 februari sprak op een door NIDA belegde bijeenkomst waarvoor diverse Turkse organisaties waren uitgenodigd. Dit gebeurde dus niet op de NIDA-ledenvergadering van 14 januari, zoals ik in een eerste versie van dit weblog vermoedde. Volgens El Ouali was het een openbare vergadering, waarbij woordvoerders van diverse organisaties spontaan het woord vroegen.

Platform plaatste een foto van Atmaca’s toespraak met het bijschrift: “Tijdens de bijeenkomst nam de Nederlandse UETD-voorzitter Turan Atmaca het woord en gaf zijn openlijke steun aan de NIDA partij.” Atmaca feliciteerde NIDA voor haar opstelling in de kwestie-Afrin (de Koerdische regio in Noordwest-Syrië waar Turkse troepen zijn binnengevallen in het kader van de actie-Olijftak). Volgens Atmaca onderscheidde NIDA zich daarin positief van andere politieke partijen en organisaties.

Platform citeerde ook uit de toespraak van NIDA-partijvoorzitter Nurullah Gerdan. Volgens het verslag had zijn partij in juli 2016 snel en krachtig gereageerd op de Turkse couppoging. Afgaande op het bericht van Platform gebruikte Gerdan de term “Fetönun” voor de aanhangers van de Gülen-beweging, die volgens de Turkse overheid achter de mislukte staatsgreep zat.

Bij nader onderzoek blijkt dat een landelijk UETD-bestuurslid de negende plaats op de Rotterdamse NIDA-lijst heeft gekregen. Het gaat om Ahmet Yildirim, een voormalig raadslid van het CDA (2006-2010). Yildirim staat op een groepsfoto van een recent bezoek van het UETD-hoofdbestuur aan de AKP-aanhangers in Rotterdam. Volgens het bijschrift is Yildirim vice-president voor Nederlandse politieke zaken van de landelijke UETD. Op de groepsfoto staat hij pal voor een portret van de Turkse president Erdogan.

De UETD Nederland organiseerde in juli 2016 een grote betoging in Rotterdam waarbij Atmaca en andere voorlieden van de Nederlandse AKP voorop liepen. Op 24 januari van dit jaar hield de UETD een betoging op het Afrikaanderplein ter ondersteuning van de Turkse inval in Afrin. Daar liet ook NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali zijn gezicht zien. NIDA-kandidaat Yildirim las bij deze demonstratie een verklaring van UETD Nederland voor.

NIDA Rotterdam sloot onlangs een “links verbond” met PvdA, SP en GroenLinks. De linkse partijen sloten NIDA in de armen ondanks de nauwe banden van NIDA-Kaderleden met de politieke islam en de stevige kritiek die SP-voorman Leo de Kleijn in 2016 leverde op het optreden van deze partij rond de Turkse coup. De Kleijn destijds: “Waar ik me wel over verbaas is dat allerlei mensen die ik hoog heb zitten ineens weinig kritisch zijn over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan, die de staatsgreep misbruikt om nog meer van de democratische vrijheden en tegenstanders in Turkije uit te schakelen. Letterlijk en figuurlijk.”

Leest allen Carel Brendel

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens