Politiek

Bonusquote – Hoe D66 Amsterdam een coalitiegenoot ‘keihard naaide’

20-02-2018 11:20

D66 Amsterdam heeft zich totaal impopulair gemaakt ‘bij álle andere partijen in de gemeenteraad’, schrijft de Volkskrant dinsdag in een voor de sociaal-liberalen vernietigende reportage. Termen als ‘gekonkel’, ‘onbetrouwbaar gedrag’ en ‘weinig oog voor de stad en veel voor het politieke spel’ komen voorbij. Opmerkelijk: de partij geeft het ook gewoon eerlijk toe.

 

“VVD-leider Eric van der Burg is vooral boos over de ‘totaal onbetrouwbare’ manier waarop D66 zich opstelde bij de erfpachtdeal afgelopen zomer. In ruil voor een extra korting voor erfpachters beloofden D66 en VVD aan de SP dat de stad meer sociale huurwoningen zou bouwen. Maar toen het nieuwe erfpachtstelsel was goedgekeurd, stemde D66 uiteindelijk tegen de 40 procent sociale woningbouw.

Deze week gaf D66 in de raad toe dat het dit deed omdat ze wisten dat het voorstel het toch wel zou halen. Van der Burg: ‘Puur opportunisme om je te profileren ten koste van de VVD dus. Want wij willen natuurlijk ook niet meer sociale huurwoningen, maar houden ons wel aan ons woord. Met partijen die zich zo opstellen, kun je niet samen een stad besturen.’ SP-voorman en woonwethouder Laurens Ivens heeft ook geen goed woord over voor die ‘bizarre’ actie. ‘Van der Burg is hier kei- en keihard genaaid.'”

 

Waarvan akte.

Lees ook

Chris Aalberts – Ruziënd D66 Amsterdam heeft liever geen journalistieke pottenkijkers

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens