Politiek

Referendumdebat – Coalitie buigt voor oppositie, debat volgende week vervolgd

15-02-2018 22:42

De Tweede Kamer debatteerde donderdagmiddag en -avond over het afschaffen van het raadgevend referendum. Dat is geregeld in het Regeerakkoord dus die meerderheid is er, toch moet het ook formeel nog in de Tweede Kamer worden behandeld. Zulks gebeurde. Toen bleek de oppositie eensgezind nog nadere vragen over de juridische kanten van het verhaal te hebben: klopt de uitleg van het kabinet over het afschaffen van het referendum wel (en of dat referendabel is). Met name Ronald van Raak (SP) en Thierry Baudet (FvD) wisten vragen op te werpen waar minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) maak hakkelend antwoord op wist te geven. Dit alle sleidde er toe dat de oppositie effectief uitstel van het debat wist af te dwingen.

Want na uren debat vroeg de voltallige oppositie het debat te schorsen en de Raad van State om verdere uitleg van het eerdere advies te geven. De coalitiepartijen verzetten zich in eerste instantie, maar stemden uiteindelijk toch in met het verzoek. Het nadere advies moet er voor dinsdag zijn, als het debat wordt hervat. De stemming over de intrekking staat vooralsnog voor donderdag gepland.

Opmerkelijk was dat ook de SGP kritiek had op het wetsvoorstel, de mannenbroeders zijn geen voorstander van referenda. Daar de partij het rechtsstatelijk geweten is van de Tweede Kamer was dit een teken aan de aan de wand. Gedurende het debat kwam het nieuws naar buiten dat oud-D66-partijleider Jan Terlouw tijdens een bijeenkomst in Middelburg forse kritiek aan het uiten was op de wijze waarop zijn partij meewerkt aan het afschaffen van het raadgevend referendum.

Lees ook

Ronald van Raak – Mark Rutte wil alles van je weten, maar niet naar je luisteren