avatar
   
Buitenlandpolitiek

Criticus van Oekraïense president Petro Porosjenko gaat in Nederland wonen

Michail Saakasjvili werd maandag Oekraïne uitgezet

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na zijn uitzetting uit Oekraïne. Dat bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein na diens aankomst op Schiphol. Hammerstein en Saakasjvili bevinden zich volgens de advocaat bij een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst in Rotterdam om de verblijfspapieren in orde te maken. De ex-president werd maandag Oekraïne uitgezet en verbleef tot woensdag in Polen.

Volgens Hammerstein is de oud-president van plan zich te vestigen in Amsterdam. De veeltalige Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, uit Zeeuws-Vlaanderen. Saakasjvili en Roelofs (1968) ontmoetten elkaar in 1993 en hebben twee zoons. Ook Sandra was als First Lady destijds erg gezien in Georgië.

Eerder diende hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldde in december dat Saakasjvili daarvoor in aanmerking komt.

De stateloze Saakasjvili (geboren op 21 december 1967) is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten.

Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen.

In 2004 koos het volk van Georgië hem als president, met overgrote meerderheid van de stemmen. Maar al drie jaar later – en in de jaren erna opnieuw – waren er massale protesten tegen de pro-westerse president. De populariteit van de president was sterk afgenomen sinds de oorlog tussen Georgië en Rusland in 2008. Velen, onder wie ook vroegere bondgenoten van Saakasjvili, verweten hem dat hij het conflict verkeerd had aangepakt.

ANP

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.