Politiek

Europese Ombudsman: totstandkoming Europese wetten = wanbestuur

13-02-2018 10:46

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

 

De manier waarop Europese wetten tot stand komen is zo ondoorzichtig dat het neerkomt op wanbestuur. Dat concludeert de Europese Ombudsman Emily O’Reilly in een rapport.

Vooral het gebrek aan inzicht in de positie van lidstaten bij onderhandelingen over wetgeving ondermijnt het recht van burgers op controle, aldus de ombudsman. De wijdverbreide praktijk om documenten als vertrouwelijk aan te merken draagt daartoe bij.

Door deze benadering geven de lidstaten niet de transparantie die van hen wordt verwacht, schrijft O’Reilly. Daarmee “riskeren zij burgers van zich te vervreemden en negatieve sentimenten te voeden”. Bovendien blijft de cultuur om ‘Brussel’ overal de schuld van te geven erdoor in stand.

De ombudsman wil dat de standpunten bij onderhandelingen in ambassadeursbijeenkomsten en de meer dan 150 EU-werkgroepen openbaar worden voor het publiek. Ook moet de geheimhouding van onderliggende documenten worden herzien.

Meer openheid zou een belangrijk signaal zenden in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019, besluit O’Reilly. Zij verwacht voor 9 mei een antwoord van de Europese Raad.

Anp