Politiek

Coalitiepartijen zwijgen in tegenstelling tot maandag over steun voor Halbe Zijlstra

13-02-2018 14:00

De coalitiepartijen willen voor het debat met de onder vuur liggende minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken niet hardop hun onvoorwaardelijke steun voor hem uitspreken. Ze wachten het debat dinsdagmiddag af. Zijlstra moet zich verantwoorden over de leugen die hij heeft verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Halbegate – Dit zijn de 109 pijnlijke vragen waar Halbe Zijlstra (VVD) antwoord op moet geven

De Tweede Kamerfracties spraken dinsdag over de kwestie. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak na afloop niet uit of hij Zijlstra steunt, maar verwees alleen naar het debat.

De andere coalitiepartijen houden zich eveneens op de vlakte. D66-leider Alexander Pechtold zei dat er vertrouwen is tot het tegendeel is bewezen. Maandag gaf hij aan dat Zijlstra kon blijven. De ChristenUnie wilde vooraf geen steun uitspreken voor de VVD-minister. Fractieleider Gert-Jan Segers verwacht een ‘pittig debat’. Volgens hem is er nu ,,nog heel veel onduidelijkheid”. CDA-leider Sybrand Buma wilde niets zeggen over het debat.

De kwestie draait vooral om de vraag of Zijlstra nog geloofwaardig kan functioneren als minister van Buitenlandse Zaken. Hoe laat het debat begint is nog niet bekend.

Lees ook

Oud Shell-topman Jeroen van der Veer: Halbe Zijlstra citeerde mij – Maar verkeerd

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens