Politiek

Kamer wil debat over oproep tot moord op Sinterklaas door leider De Grauwe Eeuw

07-02-2018 16:15

De Tweede Kamer wil snel een debat met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over een oproep op Facebook om Sinterklaas om het leven te brengen. De oproep is al onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Een meerderheid in de Kamer steunde een verzoek van de PVV om een debat over de kwestie te houden.

Lees ook:  Leider ultralinkse actiegroep De Grauwe Eeuw wilde aanslag plegen op Sinterklaas

De Telegraaf schrijft woensdag dat de verdachte in de zaak de extreemlinkse activist Michael van Zeijl van de actiegroep De Grauwe Eeuw is. “We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten”, zou de leider van actiegroep vorig jaar oktober hebben geschreven, met de toevoeging dat de moord bij voorkeur tijdens de landelijke intocht in Dokkum moest gebeuren. Het bericht is volgens de krant dezelfde dag nog verwijderd.

De Grauwe Eeuw wil onder meer dat straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden aangepast worden. CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil weten welke gemeenten nog contact hebben met deze ‘verschrikkelijke organisatie’. De gemeente Utrecht verbrak alle contacten toen bleek dat de organisatie de directeur van Rijkswaterstaat had bedreigd.

Lees ook: De Grauwe Eeuw bedreigt directeur Rijkswaterstaat wegens weigering aanpassing naam Coentunnel

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) kon geen verdere details geven over het onderzoek.  “Het onderzoek ligt bij de politie, maar is ons bekend”, zei hij.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens