Politiek

Prominenten Forum voor Democratie eisen hervormingen binnen partij – Lees De Brief

06-02-2018 18:10

Drie prominente partijleden van Forum voor Democratie hebben zich aangesloten bij het geroyeerde lid Robert de Haze Winkelman in zijn kritiek op de organisatiestructuur van de partij van Thierry Baudet. Ze roepen op tot meer interne democratie en eisen het vertrek van penningmeester en mede-oprichter van de partij Henk Otten. Dat staat in een brief in het bezit van TPO.

Het gaat om Gert Reedijk, Arthur Legger en Freek-Jan Berkhout. Zij waren alle drie kandidaat-leden voor de Tweede Kamer – op plaatsen 8, 12 en 17 – en lokaal actief in Overijssel, Amsterdam en Utrecht.

Maandagavond maakte de partijtop van Forum voor Democratie bekend dat ze van twee leden het lidmaatschap hebben beëindigd wegens ‘dreigementen en kwaadsprekerij‘. Het gaat om twee voormalige VVD’ers, Robert de Haze Winkelman en zijn vrouw Betty Jo Wevers.

Paul Frentrop vertelde maandag aan TPO dat hij in beeld was als partijvoorzitter maar dat dat niet doorging vanwege een meningsverschil. Wel stelde hij loyaal te blijven aan de partij.

De Brief

Amsterdam, 6 februari 2018.

Beste mede FVD’ers

Het royement van Robert de Haze Winkelman en Betty-Jo Wevers heeft gisteren de media bereikt en dit is jullie vast niet ontgaan. Echter, deze twee critici staan niet alleen. Een grote groep intimi rond Thierry en partijleden van het eerste en tweede uur hebben de afgelopen maanden in toenemende mate aangedrongen op hervormingen en meer interne democratie. Soms met persoonlijke en emotionele oproepen om te voorkomen dat de onvrede naar buiten zou komen. Nu dat, helaas, toch is gebeurd willen we ons beraden met de ‘TK-kandidaten’ en ‘provincieteams’/’Leusden-leden’. FVD is de partij waar we bij de komende verkiezingen op willen stemmen, voor willen gaan en pal voor willen staan. Maar door de enorme groei en onze missie van democratie is er nu een andere interne structuur nodig.

Omdat gedegen en gecontroleerde groei zo cruciaal was, werden er scouts aangewezen om de juiste mensen te zoeken en aan ons te binden. Een bestuursmail van 2-5-17 luidt: “Het eerste en belangrijkste doel, de komende maanden, is het formeren van besturen voor de provinciale afdelingen. We moeten dus in de eerste plaats bestuursleden vinden die het FVD-hart op de goede plaats hebben”. In een mail van 4 oktober werd aan de teams gevraagd om 1) de politiek in de eigen provincie bij te houden, 2) door te gaan met het voeren van gesprekken en 3) mee te doen met de maandelijkse kadertrainingen.

-Er was een goed functionerend partijbureau, dat werd ingevuld door Saskia Koning. Om voor ons volstrekt onduidelijke redenen is eind november haar dienstverband beëindigd en is zij vervangen door een parttimer. Sindsdien is de communicatie tot ver onder het noodzakelijke minimum gedaald.

-De Recruiterbox is gevuld met honderden goede kandidaten (de meesten daarvan al gescreend) en ze worden niet teruggebeld. Sterker nog, vorige week werd de buitenwereld bericht dat geïnteresseerden zich konden aanmelden –nu voor de één van de vijf Regio’s.

-De twee adviserende leden van het eerste uur, Robert de Haze Winkelman en zijn vrouw Betty-Jo Wevers hebben zich midden november teruggetrokken uit de organisatie. Ze waren ook niet aanwezig op de ledenvergadering en zijn nu beide geroyeerd.

-Nog voor de ledenvergadering op 25 november heeft Paul Frentrop zich teruggetrokken en is als interim voorzitter dus ook niet door de ledenvergadering benoemd tot voorzitter. Voor ons is de reden van zijn vertrek volstrekt onduidelijk.

-Op de Leusden-bijeenkomst in december zijn volkomen onverwachts de provinciale teams opgeheven. Al het werk dat belangeloos is gedaan door gemotiveerde vrijwilligers, is in de prullenbak verdwenen. Hele netwerken, zo waardevol voor een succesvolle partij die zich wortelt in het land, zijn weer uiteengerafeld. Volgens Henk Otten was deze stap nodig, omdat verschillende personen in de provincie zich te belangrijk voelden en FVD “kaapten”. Het leidt echter tot onvrede en onbegrip bij vele, zo niet alle leden van de Provincieteams.

-Ook besloot het Bestuur op deze bijeenkomst de WhatsApp groepen op te heffen, waardoor dit communicatiekanaal er niet meer is. Dit terwijl er nooit een onvertogen woord is gewisseld, er nooit is gelekt en alle FVD’ers in deze groepen zich als uiterst loyaal hebben bewezen.

Dat er onrust is, is dus logisch en kan blijken uit de onderlinge gesprekken op de (volgens het bestuur onwenselijke) WhatsApp groepen; uit de individuele mails van actieve leden aan het bestuur, met meestal geen enkele reactie. Inderdaad, gecontroleerde groei is cruciaal, maar een opgelegd keurslijf creëert een angstcultuur waardoor de beste mensen zich afwenden. De bestuurlijke structuur van FVD, de operationele organisatie, dient uitmuntend en professioneel te zijn geregeld, zodat Thierry en Theo kunnen excelleren en er tegelijkertijd de ruimte is voor talenten om zich te ontwikkelen in democratisch verband.

Ondergetekenden hebben onderling hun zorgen gedeeld en hebben contact gezocht met het bestuur. Ook hebben wij een lijst met oplossingen voorgesteld. Wij denken aan:

Het houden van een Algemene Ledenvergadering op zondag 8 april met als voornaamste agendapunten:

Uitbreiding van het Bestuur naar zeven (7) leden;

Deze leden zijn onderworpen aan een rooster van opvolging; afzetbaar door de ALV bij normale, democratische, meerderheid van stemmen; en mogen niet meer dan twee termijnen van elk vier jaar vervullen.

Het aftreden van Henk Otten als penningmeester en zijn afscheid van het bestuur en zijn benoeming tot ere-lid in een adviserende functie.

Aanpassing van de Statuten in meer democratische zin en in overeenstemming met het verenigingsrecht;

Heroprichten van de provinciale afdelingen; schaduwfracties; functionerend partijbureau;

Benoemingen voor de diverse lijsten en functies op basis van gewogen kwaliteiten door een kundige commissie en niet langer arbitrair en solitair.

Een goed functionerende Commissie van Beroep die tezamen met een goed functionerende Raad van Toezicht voor de broodnodige checks and balances kan gaan zorgen.

Inmiddels heeft het bestuur op onze voorstel om over deze onderwerpen inhoudelijk te spreken, gereageerd met een uitnodiging. We nemen deze uitnodiging volgaarne aan. De andere reactie was het royement van Robert de Haze Winkelman en Betty-Jo Wevers.

Vóór het royement van bovengenoemde leden hebben wij er alles aan gedaan het ongenoegen intern te houden. Nu de kwestie naar buiten is gekomen willen we met jullie overleggen over de mogelijkheid van een Algemene Ledenvergadering, zoals geformuleerd.

Tot slot benadrukken wij nog maar eens, dat deze actie ons pijn doet en dat wij volledig achter Thierry Baudet en Forum voor Democratie staan. Juist daarom doen wij dit. Immers, juist Forum voor Democratie moet een open en democratisch gestructureerde partij zijn.

Met vriendelijke groet en graag jullie input,

Arthur Legger, Freek-Jan Berkhout, Gert Reedijk.

Lees ook

Chris Aalberts – De nieuwste, ondemocratische puinhoop op rechts: Forum voor Democratie

TPO – Kandidaat Tweede Kamerlijst FvD spreekt zich uit: Thierry Baudet onder de plak van penningmeester