Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Potentie van Forum voor Democratie en SP is gestegen

04-02-2018 09:45

 

 

Ook deze week zien we geen electorale verschuivingen. Wel zien we dat in ruim 2 maanden de electorale potentie van VVD en CDA gezakt is en die van SP en Forum voor Democratie gestegen (beide +5 procent).

 

De VVD heeft nog wel de hoogste score (25 procent). Maar ook dat is een lage score voor de grootste partij. Zes partijen scoren rond de 20 procent, waaronder Forum voor Democratie en de SP. De PvdA staat op 15 procent, maar 2 procent boven de Partij voor de Dieren.

Dijkhoff blijft de hoogst scorende fractievoorzitter. (pdf) Pechtold, die normaliter in de top-3 staat is in de afgelopen maanden gezakt naar de middengroep. Daardoor staat hij nu onder Thieme en Marijnissen.

Orgaandonatie

In totaal wil 51 procent dat de Eerste Kamer de initiatiefwet over orgaandonatie aanneemt en 42 procent wil dat niet. Het meest voor zijn de kiezers van D66, GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren. Het meest tegen kiezers van CDA, Forum voor Democratie, PVV en 50PLUS. Bij de kiezers van de VVD zien we duidelijk meer voorstanders dan tegenstanders.

Zo’n 11 procent van de Nederlanders is voor het direct stoppen van de gaswinning in Groningen, 34 procent voor het direct laten dalen naar 12 miljard kuub en 44 procent voor het langzaam afbouwen.

Nederland is het massaal oneens met de rechters die Albert Heringa tot 6 maanden voorwaardelijk hebben veroordeeld wegens de hulp bij euthanasie van zijn moeder. Slechts 11 procent vindt die de juiste straf of vindt dat de straf zwaarder had moeten zijn. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat hij vrijgesproken had moeten worden.

Roken

54 procent van de Nederlanders vindt dat het OM de tabaksfabrikanten strafrechtelijk moet vervolgen. Scores van 70 procent en hoger zien we bij GroenLinks, PvdA, 50PLUS, en Partij voor de Dieren.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens