Opinie

Hoe postmoderne beeldenstormers juist niet willen leren van de slavernijgeschiedenis

25-01-2018 18:04

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

 

Het slavernijverleden heeft ons al reflecterende en mediterende op deze geschiedenis, vele nieuwe inzichten gegeven. Het meest mensonterende feit blijft in mijn visie nog altijd dat volkeren zijn ontdaan van hun eigen culturele traditie. Tot slaaf gemaakte mensen werden zodoende vervreemd van hun eigen identiteit. De historische context van hele volksstammen werd zo tenietgedaan.

Bijvoorbeeld: toen in het verleden slaven vanuit Afrika naar Amerika verscheept werden, was een grove misdaad tegen de menselijkheid juist het uitwissen van een stuk specifieke geschiedenis.

Regressief en activistisch links

Maar men moet begrijpen dat precies dezelfde misdaad nu gepropageerd en uitgevoerd wordt door de hedendaagse beeldenstormers van regressief en activistisch links. Met het weghalen van standbeelden en het uitwissen van straatnamen, doet men exact hetzelfde als de slavendrijvers van weleer; namelijk het uitwissen van een reëel stuk geschiedenis waar u en ik samen of individueel juist veel van kunnen (af)leren.

Ik geloof daadwerkelijk in multiculturalisme. En waarachtig multiculturalisme vernietigt juist niet de culturen, beelden en vieringen van vorige eeuwen of millennia, integendeel: een echte multiculturalist bewaart namelijk ook juist de meer donkere bladzijden uit de historie. Het getuigt daarbij juist van een meer inclusieve en tolerante houding wanneer je ook de vermeende foute aspecten, de historische vergissingen en dwalingen aanwezig laat zijn én blijven in de gedeelde publieke ruimte.

Tastbaar

Het is een illusie om te denken dat met het weghalen van vermeende stoute en foute figuren uit vorige hoofdstukken van het wereldpolitieke optreden, de wereld een betere plek zal worden.

Objecten en artefacten, welke verwijzen naar vroeger tijden, maken juist menswaardigheid mogelijk, namelijk een geïncarneerd of materieel geworden besef van abstracte concepten als verleden, heden en toekomst. Beelden en namen maken de geschiedenis ‘tastbaar’.

Wie een agenda heeft om deze duidelijkheid en tastbaarheid kapot te maken, maakt zich schuldig aan precies dezelfde misdaad welke de notoire slavendrijvers van weleer bezigden, namelijk de uitwissing van de geschiedenis van een volk. En er is in het ondermaanse nog nooit één volk geweest met een smetteloos verleden. Aan elke civilisatie en wereldmacht liggen een zondeval en wreedheden ten grondslag. Alle mensen die dat verstaan, mogen zich werkelijk inclusief of multiculturalist noemen. Zonder verleden geen heden, en zonder heden geen toekomst.

 



Booking.com