Politiek

PVV wil dat Europese Commissie Chris Aalberts en TPO compenseert voor beschuldiging verspreiding nepnieuws

24-01-2018 19:35

Nieuw hoofdstuk in de beschuldiging van de EU dat TPO en Chris Aalberts zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van nepnieuws. PVV Europarlementariër Auke Zijlstra wil dat de Europese Commissie Aalberts, TPO en zijn andere opdrachtgevers gaat compenseren. Dat schrijft Zijlstra in vragen aan de Europese Commissie.

 

“Op welke wijze zal de Commissie dhr. Aalberts en zijn uitgevers compenseren voor het ten onrechte stigmatiseren van deze journalist en zijn kranten / nieuwssites als verspreiders van nepnieuws, aangezien hun geloofwaardigheid is aangetast door EU vs Disinfo?”

 

Ook wil Zijlstra weten waarom de Commissie het ontbreken van het principe van hoor en wederhoor bij EU vs Desinfo waardoor journalisten ten onrechte aan de schandpaal worden genageld als verspreiders van nepnieuws, accepteert.

Alberdingk Thijm: ‘Beschuldiging verspreiding nepnieuws ernstig’

Advocaat internetrecht Christiaan Alberdingk Thijm zegt tegen TPO over de kwestie:

 

“In het geval de beschuldiging dat Aalberts nepnieuws heeft verspreid feitelijk onjuist is, is dat vrij ernstig. Om een reportage van een journalist op deze wijze te diskwalificeren, zal hem immers in zijn eer en goede naam aantasten. Afgeleid is ook TPO geschaad, nu het medium wordt aangemerkt als “disinforming outlet”. Dat geldt te meer nu het gezag van de bron van deze beschuldiging – EU vs Disinfo – groot is. Het is zeker denkbaar dat de heer Aalberts en TPO de schade die zij hierdoor lijden vergoed zien door het bestuursorgaan dat de uitingen heeft gedaan. Voor de hoogte van de schadevergoeding kan het een rol spelen of de uiting is gerectificeerd.”

 

CDA Europarlementariër Esther de Lange vroeg eerder deze week de Europese Commissie al om opheldering. In de Tweede Kamer wil de SP dat minister van Binnenlandse Zaken/Chef Nepnieuwsbestrijding Kajsa Ollongren (D66) actie onderneemt.

De hoofdredactie van TPO beraadt zich nog op mogelijke juridische stappen.

Lees ook

Oekraïense PR-club houdt vol: TPO en Chris Aalberts verspreidden nepnieuws

EU-nepnieuwsdatabase belooft beterschap

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens