Politiek

Steeds meer gevluchte Syriërs in Nederland willen terug naar huis

Maar de Internationale Organisatie voor Migratie wil ze niet laten gaan

Steeds meer Syriërs die zich als vluchteling in Nederland hebben gevestigd, willen terug naar huis. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die migranten begeleidt bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, krijgt sinds een halfjaar wekelijks zo’n tien telefoontjes met vragen hierover, meldt de Volkskrant.

De vragen komen zowel van Syriërs die nog in de asielprocedure zitten als van Syriërs die al een verblijfsvergunning hebben. “Ze kunnen niet aarden in Nederland of willen voorkomen dat ze terug moeten naar het land waar ze het eerst asiel hebben aangevraagd”, zegt Pieter Maas, manager bij de IOM. “Dan gaan ze liever direct terug naar Syrië, of naar een ander land in de regio waar nog familie zit.”

De IOM geeft geen gehoor aan de terugkeerwens van de Syriërs. Daarvoor is de veiligheidssituatie te onstabiel. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn in 2017 twintig Syriërs vanuit Nederland teruggekeerd naar hun vaderland.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.