TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Palestijnse president Abbas zou graag zien dat u allen Palestina als staat erkent, met hoofdstad Jeruzalem

Dit geldt voor álle EU-lidstaten

Tags: ,Booking.com

 

De lidstaten van de Europese Unie zouden Palestina als staat moeten erkennen, met als hoofdstad Jeruzalem. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft die oproep in Brussel gedaan voorafgaand aan een werklunch met de 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Erkenning zou de hoop van het Palestijnse volk op vrede levend houden, aldus Abbas, die hoopt dat de EU als “belangrijkste internationale partner en echte vriend” een sterkere rol gaat spelen in het vredesproces. De president zei “vastberaden” te zijn Gaza en Westbank te herenigen onder centraal Palestijns bestuur, met Jeruzalem als hoofdstad.

Tweestatenoplossing

Abbas beloofde tegen terrorisme te blijven strijden. Hij zei dat de Palestijnen zich zullen houden aan de verdragen met Israël en riep Tel Aviv op hetzelfde te doen.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini herhaalde het Europese standpunt: een tweestatenoplossing met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen. De ministers maakten dat vorige maand al duidelijk aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die toen op bezoek was.

Donorbijeenkomst

Negen EU-landen, waaronder Zweden en Polen, hebben Palestina erkend. De EU en veel andere lidstaten willen erkenning afhankelijk maken van een vredesregeling. De Franse minister Jean-Yves Le Drian bepleitte dat er in de tussentijd een samenwerkingsakkoord tussen de EU en de Palestijnen komt.

Volgende week organiseren de EU en Noorwegen een donorbijeenkomst in Brussel, waarbij ook de financiering van UNRWA, het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt, aan de orde komt. De VS hebben hun steun daaraan gehalveerd. In reactie hebben onder meer Nederland en België hun bijdrage versneld overgemaakt. Mogherini zei dat de Palestijnen “in deze kritieke tijden” kunnen rekenen op voortzetting van de financiële steun.

Anp

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.