avatar
   
Buitenlandpolitiek

Belgen verlagen niveau terreurdreiging

Van 'ernstig' naar 'gemiddeld' - Minder militairen op straat

België verlaagt het dreigingsniveau van ernstig (drie) naar gemiddeld (twee). Het besluit betekent dat het aantal militairen op straat omlaag zou kunnen. Niveau drie blijft gelden voor bepaalde gevoelige plekken, waar extra waakzaamheid geboden is.

De verlaging volgt op een nieuwe analyse van antiterreurorgaan OCAD, die de dreiging van terreurbeweging ISIS fors lager inschat. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 gold bij de zuiderburen niveau drie. In het Brussels gewest was toen de hoogste alarmfase vier even van kracht. Dat was na de aanslagen in Brussel van maart 2016 ook enkele dagen het geval.

Militairen blijven wel patrouilleren, maar hun aantal wordt ‘op een proportionele manier” teruggeschroefd, aldus premier Charles Michel. Het zijn er nu ongeveer duizend.

ANP

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.