Politiek

Staatssecretaris Van Ark (VVD): ‘Helft alle bijstandsuitkeringen naar niet-westerse migranten’

21-01-2018 11:04

 

PERSBERICHT

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark ziet het doorstromen van niet-westerse migranten uit de bijstand als prioriteit. “De taaleis is verplicht, deze mensen moeten echt Nederlands leren. Daar word ik strenger op. Binnenkort komen er cijfers en daarna ga ik hier hard mee aan de slag. Mensen moeten zo snel mogelijk aan het werk. Als het nodig is, moet er vanuit de gemeenten een stok achter de deur komen.”

Dit zei de oud-vicefractievoorzitter van de VVD in het staatstelevisieprogramma WNL op Zondag op staatstelevisiekanaal NPO1. Volgens de staatssecretaris gaat de helft van alle bijstandsuitkeringen naar niet-westerse migranten. Het gaat om een bedrag van 3 miljard euro.

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 

 

Staatssecretaris Van Ark gaat niet meer ambtenaren inzetten om mensen in de bijstand te begeleiden. “Gemeenten moeten het doen met de middelen die ze nu hebben.”

De gemeenten moeten zich houden aan de regels, maar doen dit niet altijd. Amsterdam laat bij wijze van experiment mensen in de bijstand 200 euro bijverdienen naast hun uitkering en dat mag niet. “Zodra het nieuwe college van B&W in Amsterdam is geïnstalleerd, ga ik met ze in gesprek. Als de gemeente dan nog niet luistert, dan kom ik er op terug. Want het kan niet dat de wet niet wordt nageleefd”, aldus de VVD bewindspersoon.

Volgens de staatssecretaris van Sociale Zaken komt er een einde aan de vrijblijvende afspraken, want mensen moeten hun best blijven doen om uit de bijstand te komen. “Dat is landelijk beleid, maar ik vind het belangrijk om eerst in gesprek te gaan met gemeenten omdat de motivatie ook vanuit hen zelf moet komen.”

 

/PERSBERICHT



Booking.com