Politiek

SP wil dat Kajsa Ollongren (D66) actie onderneemt tegen door EU brandmerken TPO-reportage Chris Aalberts als nepnieuws

19-01-2018 15:31

SP Kamerlid Ronald van Raak wil dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) verhaal gaat halen bij EU vs Disinfo. Donderdag bleek dat de EU-club een TPO-reportage van Chris Aalberts beoordeelde als nepnieuws. Aalberts deed verslag van een bijeenkomst waar kritiek werd geleverd op Oekraïne. Een NGO uit dat land diende vervolgens een klacht in waarop EU vs Disinfo de feitelijke reportage brandmerkte als nepnieuws.

Vrijheid van journalistiek in gevaar

Van Raak vindt de kwestie onverkwikkelijk en wil dat Ollongren de EU duidelijk maakt dat ‘journalisten die verslag doen van politieke bijeenkomsten niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen op deze bijeenkomsten wordt gezegd’. Volgens Van Raak is de vrijheid van journalistiek in gevaar wanneer ‘Europese organisaties verslaggevers gaan beoordelen’.

Financiering stopzetten

Van Raak wil dat Ollongren zich in Europees verband hard gaat maken voor het stopzetten van de financiering aan EU vs Disinfo.

EU vs Disinfo is onderdeel van de East StratCom Task Force – een in 2015 met goedkeuring van alle lidstaten door de Europese Unie opgerichte en gefinancierde club die zich bezighoudt met Russische desinformatie en nepnieuws.

Lees ook

Welkom in 1984: Europese Unie bestempelt feitelijke TPO-reportage van Chris Aalberts als nepnieuws

Bonusquote – Chris Aalberts: ‘Zo’n EU-site om nepnieuws aan te kaarten is onzin’

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens