TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Parlement Oekraïne omarmt omstreden oorlogswet president Petro Porosjenko

Wet tast grondrechten aan

Het Oekraïense parlement heeft donderdag een omstreden wet aangenomen die opstandige Oost-Oekraïense gebieden en de Krim officieel tot door Rusland bezet gebied verklaart. Mensen die er met de bezetters meewerken worden bedreigd met strafvervolging. De wet tast grondrechten aan en lijkt op de instelling van een soort oorlogsrecht, terwijl hij bijzondere volmachten geeft aan de indiener van de wet, president Petro Porosjenko.

Porosjenko noemde het donderdag een belangrijk signaal aan de Donbass en de Krim. Nadat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj begin 2014 uit Kiev was verjaagd en afgezet, groeide de onrust onder Oekraïeners met goede banden met Rusland. In de oostelijke mijnbouwregio Donbass brak een opstand uit waar rebellen de onafhankelijkheid uitriepen.

In maart 2014 werd het schiereiland de Krim, waar etnische Russen de meerderheid vormen, zonder slag of stoot door Rusland ingelijfd.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]epostonline.nlBitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.