Eng: Voorzitter EU-nepnieuws taskforce ziet ‘Europees keurmerk’ voor nieuws als ‘optie’

16-01-2018 14:22

Maandag ging de EU-expertgroep tegen desinformatie van start. Deze groep van 39 academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook gaat kijken wat er tegen nepnieuws te doen valt. De taskforce onder leiding van de Nederlandse hoogleraar mediarecht Madeleine de Cock Buning zal vervolgens advies uitbrengen aan de Europese Commissie. Die komt dan komend voorjaar met een plan om nepnieuws tegen te gaan.

Een Europees keurmerk is een optie

NRC Handelsblad interviewde De Cock Buning dinsdag en stelde onder meer de volgende vraag:

“Waar gaat dit naar toe? Een ‘Europees keurmerk’ voor echt nieuws en nepnieuws?”

En dan antwoordt De Cock Buning:

“Dat zou een optie zijn. Maar we streven niet naar zoiets als een ministerie van Waarheid. Dat is zeker niet de bedoeling. Onlangs was er een kritisch journalistiek verslag over de Poolse regering die dat vervolgens bestempelde als nepnieuws en de makers een boete oplegde. Die kant wil je natuurlijk niet op, want dat is misbruik maken van de term nepnieuws.”

Dikke doei, een Europees keurmerk is nóóit een optie

Die maar doet er niet toe. Het gaat om die eerste zin: een Europees keurmerk voor echt nieuws en nepnieuws ‘zou een optie zijn’. De Cock Buning is bereid iets dergelijks aan de Europese Commissie te adviseren. Het idee is net zo krankjorum als dat van brigade-generaal Wilfred Rietdijk die afgelopen zomer voorstelde de overheid bij nieuwsberichten een vinkje van goedkeuring te laten zetten.

Het is bovendien doodeng: Overheden kruipen langzaam in de richting dat ze zich actief met uw nieuwsvoorziening gaan bemoeien. En in dit geval betekent het dat Jean-Claude Juncker gaat bepalen wat u mag lezen.

Dikke doei, een Europees keurmerk voor nieuws is nóóit een optie.