Politiek

PvdA’er William Moorlag mag Kamerlid blijven

14-01-2018 18:04

William Moorlag mag Kamerlid voor de PvdA blijven. Dat heeft een onderzoekscommissie in samenspraak met het partijbestuur van de sociaal-democraten besloten.

Moorlag lag onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van sociale werkplaats Alescon in Assen mensen in dienst heeft genomen met een voor hen nadelige schijnconstructie. De kwestie ligt gevoelig omdat juist de PvdA van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt heeft gemaakt. Moorlag hield vol dat hij juist heeft gehandeld, ook al heeft de rechter de werkwijze van Alescon vorige maand afgewezen.

Moorlag kan ‘geloofwaardig de PvdA blijven vertegenwoordigen in zijn werk als Kamerlid’, is de conclusie van de driekoppige commissie en ook van het partijbestuur. De commissie wijst erop dat het Groningse Kamerlid goede bedoelingen had: hij wilde zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Daarvoor kan het drietal, onder leiding van oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, zelfs begrip opbrengen.

Maar Moorlag ziet volgens hen nu ook in dat de constructie ‘in de kern niet juist was’. Hij biedt daarom zijn verontschuldigingen aan voor zijn optreden, ,,eerst en vooral aan de medewerkers van Alescon”. Ook Moorlag vindt volgens het partijbestuur nu dat ‘als twee collega’s naast elkaar hetzelfde werk doen, ze daar dezelfde beloning voor moeten ontvangen’.

De PvdA-jeugd leidde het verzet tegen het Kamerlid.

Lees ook

Dossier William Moorlag