Drie jaar na Charlie Hebdo: Frankrijk verdeeld tot op het bot

'Volgens islamisten zijn mensenrechten niet universeel, maar een speeltje van de blanken'

Lees ook:  Juist moslims en anderen met mond vol ‘islamofobie’ hebben in Frankrijk sfeer van ‘racisme’ gecreëerd

Afgelopen zondag was het drie jaar geleden dat islamitische terroristen bijna de hele redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo doodschoten, omdat daar spotprenten van hun profeet in hadden gestaan. De volgende dag schoot een andere islamitische terrorist een willekeurige vrouwelijke politieagent dood op straat in Parijs, en verwondde hij een tweede agent levensgevaarlijk. Nog een dag later gijzelde deze terrorist personeelsleden en bezoekers van een joodse supermarkt, van wie hij er later ook een aantal zou vermoorden.

Lang niet iedereen was Charlie

Op scholen en in openbare ruimtes werd een minuut stilte gehouden, en op de eerste vrije dag na de aanslagen gingen 4 miljoen mensen de straat op. Het Franse volk was solidair met de slachtoffers, maar ook en vooral met de vrijheid van meningsuiting, en de daaraan verbonden vrijheid om elke religie te bekritiseren of te bespotten. Zolang je de gelovigen maar met rust laat. Het motto was ‘Ik ben Charlie’.

Maar niet het hele Franse volk was solidair, en lang niet iedereen was Charlie.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.