Politiek

Gerrit Hiemstra (NOS) wil niet in debat met Thierry Baudet (FvD)

11-01-2018 15:32

NOS-weerman Gerrit Hiemstra bedankt voor de uitnodiging van politicus Thierry Baudet voor een debat over CO2 en het Parijs-akkoord. Dat laat de NOS desgewenst weten. “Gerrit heeft inmiddels gezegd wat hij over dit onderwerp wilde zeggen”, aldus een zegsvrouw van de omroep.

De uitnodiging van Baudet volgde op een Twitter-discussie tussen de twee mannen. Hiemstra liet zich kritisch uit over een tweet van klimaatscepticus Baudet waarin hij stelde dat de documentaire over klimaatveranderingen van Al Gore onzinnig was. Hierop eiste Baudet dat Hiemstra zou worden ontslagen.

De discussie laaide woensdag opnieuw op toen de Volkskrant een verhaal plaatste van een klimaatscepticus, Simon Rozendaal, die stelde dat hij weinig politici kende “die zo goed op de hoogte zijn” als Baudet. Rozendaal haalde bovendien uit naar Hiemstra die “iets meer tijd zou moeten uittrekken om de literatuur bij te houden”.

De NOS-weerman reageerde hierop met de tekst dat het “lief van de Volkskrant is dat ze Baudet steunen in deze moeilijke periode”. Op sociale media fronsten meer mensen de wenkbrauwen over het platform dat Rozendaal kreeg van de krant. “Dit is een erkend klimaatscepticus”, legde Hiemstra op Twitter uit. “Het enige doel van sceptici is zand in de machine strooien. Lees het artikel, lees de links bij mijn tweet en trek je conclusies. En anders wacht je vijf jaar en kijk je hoe het klimaat dan is. Of tien jaar.”

Hiemstra voegt daar nog aan toe: “U denkt toch niet echt dat het klimaat zich iets aantrekt van wat wij met z’n allen ‘vinden’ van de klimaatverandering? In de wetenschap heb je altijd discussie. Maar juist bij klimaatverandering is de gangbare wetenschap zeer eensgezind. Echter, de semi-wetenschappelijke klimaatkwakzalvers beweren het tegendeel en krijgen onevenredig veel ruimte in de media.”

Anp