Politiek Buitenland

Bonusquote: Macron wil Frankrijk richting Duitse censuur duwen in strijd tegen ‘fake news’

04-01-2018 21:46

 

“Ik heb besloten een wet te laten maken die de demokratie (sic) moet behoeden voor vals nieuws. Binnenkort komt de tekst van zo’n wet. Op het internet gaan we andere regels toepassen tijdens verkiezingsperioden. Zoals u weet kun je al ‘fake news’ op de sociale media zetten voor niet meer dan enkele tienduizenden euro’s, en kun je dat volledig anoniem doen. Deze platforms zullen verplicht worden meer openheid te geven over van wie precies al dit soort berichten komen, en ook om de hoeveelheid ervan te beperken.

In het geval van verspreiden van vals nieuws, zal het mogelijk zijn naar de rechter te gaan en de inhoud te laten verwijderen, verwijzingen naar een site of de hele site weg te laten halen, en accounts te laten sluiten. Als we onze liberale demokratie (sic) willen beschermen, moeten we streng zijn, met duidelijke regels.”

 

(Letterlijke vertaling van (een gedeelte van) de Nieuwjaarstoespraak die president Macron woensdag hield.)

Net als de Duitse censuurminister Heiko Maas, en net als de Nederlandse crypto-censuurminister Ollongren (D66), ziet ook de Franse president Macron in het zogenaamde (maar doorgaans onbewezen) ‘fake news’ een aanleiding eens flink uit te pakken met wetsvoorstellen die eindelijk een einde kunnen gaan maken aan, als het moet, complete websites vol met onwelgevallige meningen.

Ze komen voor uw vrijheid. Vermomd als voorvechters van diezelfde vrijheid, als wolven in schaapskleren. Misschien is het de hoogste tijd om bang te worden.