Politiek

Bonusquote – Ahmed Aboutaleb kan maar beter niet meer over zijn geloof praten

28-12-2017 17:21

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA deed begin deze week enkele opmerkelijke uitspraken over salafisme in een interview. “Elke moslim is een beetje salafist.” Arabist en islamoloog Maarten Zeegers fileert die uitspraken in een opinieartikel in NRC Handelsblad.

 

“De overheid beschouwt het salafisme als problematisch omdat het zich kenmerkt door een afwijzende houding jegens andersgelovigen. Dit geldt voor niet-moslims, maar misschien nog wel meer voor shi’ieten, soefi’s of andere heterodoxe islamitische sekten. Traditionele soennieten (95 procent van alle moslims wereldwijd) worden nog net niet verketterd, maar zijn toch op zijn minst dwalend en ontspoord. Bovendien vindt de AIVD dat het salafisme de integratie van moslims in Nederland dwarsboomt, omdat het intensief contact met niet-moslims of andersdenkenden ontmoedigt.

Het klopt dat een deel van de moslims in woord, gedrag en kleding op de Profeet wil lijken, maar dat maakt hen qua geloofsovertuiging nog geen salafist. Wanneer Aboutaleb zegt dat iedere moslim een salafist is, scheert hij dus alle moslims over één kam. Het is stigmatiserend en zelfs beledigend voor moslims die niets te maken willen hebben met het salafisme, of helemaal niet zo strikt willen leven als de Profeet. Of vindt Aboutaleb als ‘salafist’ misschien dat niet-belijdende moslims geen echte moslims zijn?

Erger nog is dat Aboutaleb op deze manier het debat over salafisme vervuilt. Door de definitie van het begrip salafisme zover als mogelijk op te rekken, helpt hij iedere inhoudelijk discussie over de problematiek om zeep. De stelling dat je met een campagne tegen het salafisme 1,7 miljard moslims treft, is hetzelfde als het stellen dat je met een programma tegen extremisme ook bodybuilders treft: want wie zeven keer per week naar de sportschool gaat, is eigenlijk ook een beetje een extremist. (-) Aboutaleb geeft in het interview aan dat hij het liever niet heeft over zijn religieuze achtergrond in het openbaar, omdat hij niet wil dat mensen hem als burgemeester daarop beoordelen. Dat valt te prijzen. Het zou mooi zijn als hij dat dan in het vervolg ook in de praktijk brengt.”

 

Lees ook

Paul Aalbers – Dankzij Ahmed Aboutaleb worden we eraan herinnerd: iedere moslim is een salafist

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens