Politiek

Lodewijk Asscher (PvdA): Niet goed dat Kamerlid William Moorlag (PvdA) met schijnconstructie werkte

21-12-2017 21:40

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het ‘niet goed’ dat Tweede Kamerlid William Moorlag als directeur van een sociale werkplaats met een schijnconstructie arbeidsbeperkten inhuurde. Die mensen werden daardoor benadeeld. Volgens Asscher ziet Moorlag, die in de PvdA-fractie mag blijven, zelf ook dat dit niet goed was.

De sociale werkplaats waar Moorlag de baas was, Alescon in Assen, richtte een eigen uitzendbureau op en bracht daar zijn werknemers onder. Zo hoefde Alescon hen niet in vaste dienst te nemen, met alle bijbehorende rechten. Zo’n schijnconstructie is niet in de haak, oordeelde de rechter woensdag.

“Het telt wel mee dat hier niet een werkgever bezig was zichzelf te verrijken, maar dat zij probeerden – op een verkeerde manier – zoveel mogelijk mensen een plek te bieden. Dat telt mee voor de beoordeling van de vraag of hij kan blijven”, aldus Asscher.

De kwestie is pijnlijk voor de PvdA, omdat de sociaaldemocraten juist een groot punt maken van de strijd tegen schijnconstructies en te veel flexwerk, waardoor mensen geen vaste baan krijgen.

Moorlag erkent dat werknemers bij nader inzien zijn benadeeld, maar laat weten dat hij zo veel mogelijk mensen zo aan werk wilde helpen. Doordat uitzendkrachten goedkoper zijn kon Alescon meer mensen aannemen. De wachtlijst voor de sociale werkplaats was indertijd erg lang.

ANP