Interview

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold over zijn ‘penthouse in Scheveningen’

18-12-2017 18:39

Al enige dagen milde ophef over het zogenaamde ‘penthouse’ dat D66-leider Alexander Pechtold is geschonken door de Canadese oud-diplomaat Serge Marcoux. Het gaat om een flatje op Scheveningen ter waarde van 135.000 euro.

Meneer Pechtold, dat penthouse van u op Scheveningen. Hoe zit het nu werkelijk?

“Meneer Marcoux is een goede vriend van de familie. Ik heb hem begin jaren negentig leren kennen. We hebben in die 30 jaar een bijzondere vriendschap opgebouwd. We  zagen elkaar regelmatig, een echte huisvriend. Marcoux zei mij enkele jaren geleden dit appartement aan mij te willen schenken. Voor mij ook een bijzondere verrassing.

Het is bovendien geen penthouse maar een appartement van zo’n vijftig vierkante meter dat toevalligerwijze bovenop het complex staat.”

Maar waarom het niet gemeld in het Geschenkenregister?

“Dat register is voor zakelijke belangen. Dit moet je eerder zien als een erfenis. Kamerleden melden dat soort zaken nooit. En dat zou ook niet moeten hoeven.”

Er is nu wel mist ontstaan, Geenstijl, 925, Elsevier schrijven over de kwestie.

“Daarom wilde ik in eerste instantie ook niet reageren. Nogmaals; ik ken Marcoux al jaren. Ik was nog burgemeester in Wageningen toen hij afzwaaide als ambassadeur in Suriname. Een jaar later werd ik pas minister en u weet dat ik in 2006 Kamerlid werd. Resumerend. Vanwege onze jarenlange vriendschap schonk hij mij dit appartement. Ik kan het niet verhuren noch verkopen. Daarom noem ik het een privékwestie.”