Politiek

OM Amsterdam dient klacht in tegen advocaat Herman Loonstein vanwege onthullingen over aanval op joods restaurant

14-12-2017 17:05

De Amsterdamse hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee heeft donderdagmiddag een klacht ingediend tegen advocaat Herman Loonstein, omdat die informatie openbaar maakte uit het strafrechtelijke onderzoek naar de Syrische asielzoeker die de ruiten insloeg van joodse restaurant HaCarmel. Dat meldt Het Parool. Loonstein staat de eigenaar van het restaurant bij dat vorige week werd aangevallen door de Syrische asielzoeker.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt tegen Het Parool: “Advocaat Loonstein heeft een strafdossier verstrekt gekregen omdat hij de advocaat is van de benadeelde partij. Dat dossier is verstrekt zodat hij zijn procespositie kan bepalen. Dat er vervolgens informatie uit dat dossier wordt gedeeld vindt het Openbaar Ministerie ongepast en daarom klachtwaardig.”

Loonstein reageert op zijn beurt: “Dat is nieuw voor mij. Kennelijk hebben ze bij het OM zulke natte voeten dat ze niet schieten op diegene die ‘Allah Akbar’ roept, maar op de advocaat die getroffen restauranthouders bijstaat. Het doel was bekendheid te geven aan wat er eigenlijk aan de hand was. Het OM is daarin tekortgeschoten.”

De PVV probeerde donderdag in de Tweede Kamer bij verschillende debatten de regering te bewegen tot een reactie op de onthullingen maar het kabinet zweeg in alle talen.

Lees ook

Ferdinand Grapperhaus zwijgt over Syrische asielzoeker die restaurant aanviel