Politiek

Ferdinand Grapperhaus zwijgt over Syrische asielzoeker die restaurant aanviel

14-12-2017 11:19

Met update – Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) wil niet ingaan op de nieuwe informatie over de man die vorige week in Amsterdam de ramen bij een Israëlisch restaurant insloeg. De Telegraaf onthulde woensdag dat de 29-jarige man een in Syrië geboren asielzoeker blijkt. Bij de politie heeft hij verklaard getraind te zijn in het gebruik van wapens en dat hij gevechtservaring heeft. Ook heeft hij gezegd het niet erg te vinden als hij bij de aanval op het restaurant zou zijn gestorven. De man hoopte dat er op het moment van de aanval mensen in het restaurant zouden zitten. Hij zou van plan zijn geweest om daar een Israëlische vlag te verbranden. Grapperhaus wil niet de rechtsgang belemmeren. Dat zei hij donderdag tijdens een debat over terreurbestrijding.

Volgens justitie was de aanval geen terreurdaad. Daarom is de man na twee dagen vrijgelaten. Hij moet zich volgende week woensdag bij de rechter melden.

PVV Kamerlid Gidi Markuszower wil dat de Syriër vervolgd wordt voor terrorisme en zal vandaag een spoeddebat aanvragen. Advocaat Herman Loonstein die de eigenaar van het restaurant juridisch bijstaat, noemt de dader ‘een keiharde terrorist’.

Update 14.58 – Geen debat – Kamervoorzitter draait microfoon Markuszower dicht

Er komt geen debat over de kwestie, Markuszower kreeg donderdagmiddag geen meerderheid. Kamervoorzitter Khadija Ariba draaide de microfoon van Markuszower dicht nadat hij hij zijn collega-Kamerleden uitmaakte voor ‘lafbekken’ en ‘wegkijkers’.