Politiek

Thierry Baudet wil zwart op wit dat Mark ‘Goudlokje’ Rutte deze periode niet naar de EU vertrekt

13-12-2017 16:53

Met update – Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet wil zwart op wit van minister-president Mark Rutte dat hij deze kabinetsperiode niet vertrekt naar een Europese functie, noch daarop solliciteert of ingaat op een verzoek om een hoge EU-positie in te nemen. Baudet diende woensdagmiddag een motie van die strekking in tijdens het debat over de Europese top vorige maand. Nieuwssite Politico Europe noemde Rutte vorige week naast ‘Goudlokje’ kanshebber om EU-president Donald Tusk in 2019 op te volgen.

CDA fractievoorzitter Sybrand Buma ziet de motie als een verkapte motie van wantrouwen. Rutte zelf ziet niets in de motie en is niet van plan ‘een liedje’ te zingen wanneer Baudet daarom vraagt. Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet tussentijds te zullen vertrekken naar Brussel. Of hij openstaat voor zo’n functie mocht zijn derde kabinet tussentijds vallen, liet hij in het midden.

Update 17.27 – Alleen PVV steunt oproep FvD

Hoofdelijke stemming achter de rug. Alleen de PVV steunt het voorstel van FvD om Rutte klip en klaar te laten zeggen dat hij niet tussentijds naar Europa vertrekt. Waarvan akte.

De motie in kwestie