Politiek

NPO tekort – Sander Dekker (VVD) wist in de zomer al van tegenvallende STER-inkomsten

12-12-2017 13:56

Met update onderaan – Voormalig staatssecretaris mediazaken Sander Dekker (VVD) is begin juli al geïnformeerd over de tegenvallende STER-inkomsten voor de NPO. In september dit jaar werd hij opnieuw op de hoogte gebracht van geactualiseerde ramingen. Dat schrijft zijn opvolger Arie Slob (ChristenUnie) dinsdag aan de Tweede Kamer. SP Kamerlid Peter Kwint had de bewindsman onlangs om opheldering gevraagd over het tekort van 60 miljoen euro in 2019. De SP is ontstemd en zal vragen het het debat over de mediabegroting te heropenen.

‘Ik zou me knap genaaid voelen’

Kwint tegen ThePostOnline:

 

“Ik wil wel weten wat CDA, D66 en ChristenUnie hiervan vinden. De VVD wist dit en heeft dit niet gedeeld met de andere formerende partijen. Ik zou me knap genaaid voelen. En nu begint Slob zijn ministerschap met een lijk in de kast.”

 

 

Slob: Dekker is begin juli begin juli nader geïnformeerd

Dekker gaf in april dit jaar opdracht aan de accountants van Ernst & Young (EY) om een onderzoek in te stellen naar de reclame-inkomsten van de NPO. Die stuurden hun definitieve rapport met de zorgwekkende cijfers op donderdag 5 oktober naar Dekker. Maar wist Dekker eerder van die cijfers, wilde Kwint weten. Ja dus, schrijft Slob vandaag aan de Kamer:

 

“De staatssecretaris is tijdens het onderzoek geïnformeerd over de stand van zaken. Er zijn geen conceptversies met hem gedeeld. Begin juli 2017 is hij nader geïnformeerd over voorlopige ramingen van de STER-inkomsten van EY voor 2018 tot en met 2022. In september is de staatssecretaris op de hoogte gebracht van geactualiseerde ramingen van EY.”

 

‘Idioot dat de VVD daar niets over heeft gezegd’

Kwint vervolgt:

 

“Dekker was dus al maanden op de hoogte van de cijfers. Idioot dat de VVD daar niets over heeft gezegd aan de formatietafel.”

 

Ook pikant: Slob zei vorige maand in een debat over de kwestie dat het kabinet pas in oktober doorhad hoe groot de omvang was van het tekort. We weten nu dus zeker dat Dekker in juli en september al ramingen op zijn bureau had liggen.

Wordt vanmiddag vervolgd.

Update 15.10 – Coalitie en Forum voor Democratie hebben geen interesse in achterhouden cijfers

Kwint kreeg de coalitie niet mee om het debat te heropenen. Opvallend was dat Forum voor Democratie bij monde van Thierry Baudet ook tegen was. Kwint laat aan TPO weten donderdag een nieuwe poging te wagen bij een zogenaamde procedurevergadering.