Politiek

PVV, Forum voor Democratie, ChristenUnie en SGP opgetogen over Jeruzalem-besluit Trump

06-12-2017 21:33

De Nederlandse regering vindt de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘onverstandig en contraproductief’, maar in de Tweede Kamer klinken ook instemmende reacties.

PVV-leider Geert Wilders vindt het Amerikaanse besluit ‘fantastisch nieuws’. De Nederlandse regering vindt hij ‘laf’, omdat die het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump niet zal volgen. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet spreekt van een ‘prima plan’ om de Nederlandse ambassade naar van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Ook christelijke partijen zijn positief. Zo vindt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de erkenning een ‘goede zaak’. Hij hoopt dat Nederland hetzelfde doet. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) heeft zijn ChristenUnie-collega’s in het kabinet daar overigens ‘niet over gehoord’.

De SGP is opgetogen. “Van harte steun voor Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem!”, aldus SGP-leider Kees van der Staaij.

DENK is juist erg tegen. Leider Tunahan Kuzu laat weten dat Jeruzalem voor hem en vele anderen altijd Al Quds (de Arabische benaming) zal blijven, wat Trump ook doet of besluit.

Lees ook

Halbe Zijlstra waarschuwt Donald Trump voor Jeruzalem-besluit

ANP