TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Douanefunctionarissen EU-lidstaat Bulgarije zo corrupt als de neten

Bulgarije al tien jaar EU-lid, nog altijd wijdverbreide corruptie

Tags:

Corruptie bij Bulgaarse ambtenaren zorgt voor extreem lange wachttijden aan de Turks-Bulgaarse grens, stellen twee Europarlementariërs, onder wie Kati Piri (PvdA). Zij roepen de Bulgaarse regering op na tien jaar EU-lidmaatschap corruptie “eindelijk serieus” te gaan aanpakken.

In een zwartboek stelt het duo dat automobilisten worden gedwongen smeergeld aan grens- en douanefunctionarissen af te staan. Ook worden zij verplicht tegen betaling hun auto te laten desinfecteren, terwijl daar geen noodzaak voor zou zijn. Daarnaast delen corrupte agenten onterechte boetes uit en worden wegvignetten boven de officiële prijs verkocht.

Het zwartboek is gebaseerd op ruim tweehonderd klachten van EU-burgers. Het wordt woensdag in Brussel aangeboden aan de Europese Commissie en de EU-ambassadeur van Bulgarije, dat op 1 januari het roterende EU-voorzitterschap overneemt.

“Ik ben er echt van geschrokken hoe groot het probleem is’’, aldus Piri, die in actie kwam nadat de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu haar vertelde over zijn ervaringen. “Na jaren van klachten over corruptie aan de grens blijkt uit ons onderzoek dat tot op heden geen douaneambtenaar in Bulgarije daadwerkelijk is veroordeeld voor deze illegale praktijk. EU-burgers met een Turkse achtergrond hebben daardoor ook het gevoel dat ze niet serieus worden genomen.”

Bulgarije en Roemenië staan sinds hun toetreding tot de EU onder speciaal toezicht van de Europese Commissie vanwege de wijdverbreide corruptie en de tekortkomingen van het rechtssysteem.

 

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.